Schultz kan niet overweg met weelde van voorsprong

LONDEN - Voor de toppers in het vrouwentennis verloopt Wimbledon geheel naar wens. De nummers een tot en met vier van de plaatsingslijst staan morgen in de halve finales: Steffi Graf, Arantxa Sanchez, Conchita Martinez en Jana Novotna.

Opvallend is dat er zich geen speelster uit de Verenigde Staten bij de laatste vier bevindt. Dat is de eerste keer sinds de invoering van het proftennis in 1968. Na het afscheid van Martina Navratilova en de problematiek rond Monica Seles en Jennifer Capriati is het Amerikaanse vrouwentennis in een vacuum beland. Gisteren, op The Fourth of July, leek de Verenigde Staten plots een speelster uit de top twintig rijker. Op de Engelse televisie werd Brenda Schultz per ongeluk de Amerikaanse nationaliteit aangemeten. Het was niet eens zo'n pijnlijke vergissing van de doorgaans betrouwbare BBC, want sinds haar huwelijk met Sean McCarthy, een effectenmakelaar uit Florida, voelt Schultz zich meer Amerikaans dan Nederlands. Zij verblijft al vaker in Delray Beach dan in Heemsteede en bij persconferenties zetten Amerikaanse verslaggevers de toon.

Schultz kon zowel de Amerikanen als de Nederlanders niet aan een succes helpen op Wimbledon. In haar eerste kwartfinales op een Grand Slam-toernooi liep zij tegen een nederlaag op tegen Arantxa Sanchez, de nummer twee van de wereld en ondanks haar onwennigheid op gras ook als tweede geplaatst. Schultz, die een beter Wimbledon-verleden heeft dan Sanchez, kwam in beide sets met 4-3 en een break voor. Maar op de momenten dat zij door moest drukken, haalde de spanning de scherpte uit haar service. Sanchez maakte dankbaar gebruik van de mentale blokkade bij Schultz en sloeg zich voor de eerste maal voor de halve finales op Wimbledon: 6-4, 7-6. Morgen treft zij haar landgenote en titelverdedigster Conchita Martinez, zodat Wimbledon in ieder geval weer een Spaanse finaliste komt. Graf en Novotna, finalisten in 1993, staan tegenover elkaar in de tweede halve eindstrijd.

Tegen Sanchez, een gravelspecialiste die bijna op de achterlijn woont, had Schultz moeite met het vinden van de juiste strategie. Zij voelde zich niet vertrouwd genoeg om haar Spaanse vriendin van achteruit te bestrijden. Dus zocht zij haar heil in serve-and-volley, maar ook daar had Sanchez snel een antwoord op. Hoewel Schultz besefte dat zij een unieke kans had laten liggen de halve finales te halen, vond zij dat zij kon terugkijken op een goed toernooi. “Het is in sport natuurlijk nooit genoeg, maar de kwartfinales is toch een mooi resultaat”, meende Schultz, die merkte dat er plotseling weer deuren open gingen die lange tijd gesloten waren. “Mijn driejarig contract met Yonex was afgelopen, maar ze kwamen nu meteen weer naar mij toe voor een nieuw contract.”

Ondanks de problemen in de privé-sfeer (het plotselinge overlijden van haar moeder dat haar gisteren opnieuw tranen in de ogen bezorgde), had Schultz zich vol goede moed naar Wimbledon begeven. “Op de tennisbaan kan ik mijn partijtjes weer winnen.” In het eerste jaar dat zij tot de beschermde speelsters behoorde, maakte zij haar plaatsing in ieder geval waar. Met Radka Bobkova, Larissa Neiland, Radka Zrubakova en Yayuk Basuki mocht zij niet mopperen over haar loting, maar dat is het voordeel van een positie op de plaatsingslijst.

“Ik heb nu echt het idee dat ik sta waar ik hoor”, zei Schultz over haar zestiende plaats op de wereldranglijst. “Ik ben snel van nul naar dertig gegaan en net zo hard weer naar honderd. Nu ben ik stap voor stap de top twintig binnen gekomen en daar ben ik op mijn plaats.”

Tijdens de partij tegen Sanchez werd Schultz bijgestaan door Luke Jensen, een van haar hitting-partners. Zijn broer Murphy was gisteren het onderwerp van gesprek op Wimbledon. Nog altijd is niet opgehelderd waarom hij maandag niet kwam opdagen voor zijn mixed-partij met Schultz. De mensen in zijn naaste omgeving toonden zich bezorgd over de plotselinge verdwijning van Murphy, die de laatste tijd een labiele indruk maakt. Na Roland Garros vertelde hij zelfs dat hij van plan was een einde aan zijn leven te maken. Gistermorgen meldde hij zich echter telefonisch bij zijn zuster in Atlanta. “Ik ben blij dat hij weer terecht is”, zei Schultz die tijdens Wimbledon een huis heeft gehuurd met de Jensen-familie. Nu zij voor het eerst een kwartfinales heeft gehaald, is zij ervan overtuigd dat er meer in het vat zit. “Nu de kwartfinales, straks wellicht de halve finales”, zei Schultz, die zich gisteren met Gabriela Sabatini plaatste voor de laatste acht van het dubbelspel. “Vorig jaar verloor ik tijdens de US Open al in de eerste ronde en dus heb ik daar niets te verliezen.” Op het Newyorkse beton hoopt zij meer te kunnen vertrouwen op haar forehand, nog altijd een van haar zwakste punten. Met haar kwartfinales op Wimbledon verzekerde Schultz zich van een ticket voor het Olympische toernooi in Atlanta. “Dat is leuk”, vond Schultz, “lekker dicht bij huis.” Zo ver zat de BBC er gisteren dus niet naast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden