Schultz: Deltafonds ook voor waterkwaliteit

Minister Schultz van Infrastructuur en MilieuBeeld anp

Projecten om de waterkwaliteit te verbeteren, moeten ook betaald kunnen worden uit het Deltafonds. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Water) maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

Het Deltafonds is volgens de wet enkel bedoeld voor projecten om Nederland tegen het water te beschermen en om de voorraad zoetwater veilig te stellen. Schultz noemde die splitsing tussen veiligheid en kwaliteit 'een gekke aangelegenheid', waar ze het met de Kamer nog wel eens over wil hebben.

Volgens Schultz zijn de afspraken in het regeerakkoord niet voldoende om ook op waterkwaliteit te kunnen letten bij projecten die aan het Deltafonds zijn gekoppeld. Om het systeem flexibeler te maken, moet de wet of de begroting worden aangepast, stelt de minister.

De nieuwe coalitie van VVD en PvdA besloot niet tot nieuwe bezuinigingen, maar het Deltafonds moet tot 2028 nog wel 600 miljoen euro inleveren wegens oude bezuinigingen. Veel politieke partijen zijn daar bezorgd over, omdat projecten moeten worden uitgesteld of vertraagd. Als waterkwaliteit ook onder het fonds gaat vallen, houdt het Deltafonds nog minder over, vrezen politici.

Om te voorkomen dat er nogmaals een grote overstroming plaatsvindt in Nederland, is er een Deltaprogramma, een soort Deltaplan voor de 21e eeuw. Dat programma gaat onder meer over het versterken van dijken, het bieden van ruimte aan de rivier, de voorraad zoetwater, waterkeringen in rivieren en over omgaan met de stijging van de zeespiegel. De politiek moet in 2015 kiezen welke plannen ze willen doorvoeren en hoe snel dat moet gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden