Schultz blijft Meijdam steunen

Oud-gedeputeerde Henry Meijdam van Noord-Holland. Beeld anp
Oud-gedeputeerde Henry Meijdam van Noord-Holland.Beeld anp

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur blijft achter Henry Meijdam staan. Hij kan 'goed functioneren' ondanks dat hij bij een eerdere functie in Noord-Holland de schijn van belangenverstrengeling tegen zich had.

Dat zei Schultz donderdag in de Tweede Kamer. Meijdam is voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli). Dat is een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement dat adviseert over thema's als wonen, infrastructuur, milieu en klimaat.

De positie van Meijdam werd door SP-Kamerlid Henk van Gerven aan de orde gesteld. Hij stelde dat de schijn van belangenverstrengeling ervoor zorgt dat Meijdam niet de juiste persoon is om de Rli te leiden. Schultz was het daar niet mee eens. Volgens haar rijst die schijn al snel in het vak van publieke zaken of de politiek. 'Ik vind dat iemand niet op basis van schijn kan worden veroordeeld', zei ze.

Schultz benadrukte extra goed te hebben gekeken naar de benoeming van Meijdam, omdat ze wilde voorkomen dat mensen zouden zeggen dat er sprake is van partijpolitiek. De minister en Meijdam zijn beide VVD'ers. 'Ik heb hem vooraf gevraagd functies neer te leggen en dat heeft hij ook gedaan.'

Elias
VVD-Kamerlid Ton Elias haalde in het debat hard uit naar Van Gerven. Volgens Elias wil de SP'er Meijdam in diskrediet brengen door incorrect en gedeeltelijk te citeren uit een onderzoeksrapport. Elias sprak van politieke bijbedoelingen van de SP. Van Gerven stelde daarop Meijdam nergens van te hebben beschuldigd, anders dan dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden