WK Shorttrack

Schulting schrijft shorttrackgeschiedenis in Sofia

Suzanne Schulting viert haar wereldtitel allround. Beeld BSR
Suzanne Schulting viert haar wereldtitel allround.Beeld BSR

Suzanne Schulting werd zondag als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen allround in het shorttrack. Zoals meestal in deze spectaculaire sport viel er weer genoeg na te praten.

Nederland en Zuid-Korea verdeelden in Sofia de wereldtitels shorttrack. Zeven voor de Aziaten en drie voor Oranje. Toch vloeiden er niet alleen tranen van geluk in de arena. Shorttrack heeft het patent op ongeloofwaardige apotheoses. De wereldkampioenschappen van het afgelopen weekeinde waren daarvan een treffend voorbeeld.

Neem de superfinale bij de vrouwen, die gewonnen wordt door Suzanne Schulting. Zij stelt daarmee haar begeerde allroundtitel veilig. “De vetste titel ooit”, aldus Schulting. ­Lara van Ruijven, die na twee tussensprints in de algemene rangschikking derde is, voegt zich in euforie bij haar juichende kopvrouw. Maar daardoor schaatst zij een ronde te weinig, stelt de jury met de transpondergegevens in de hand.

Slippertje

Een half uur later volgt de spectaculaire aflossing. Met iets meer dan een ronde te gaan, lijkt Nederland op weg naar de titel. De voorsprong van Schulting is riant. Maar de sportvrouw van het jaar gaat onderuit.

“Een enorme rollercoaster”, zegt Schulting een paar uur later. Ze denkt dat de van zijn brandwonden herstellende Sjinkie Knegt die wisselende stemming wel kan waarderen en trots is op de rijdsters. “We reden een bizar goede rit. De titel lag voor het oprapen. We geloofden daar heilig in. ­Misschien was ik net iets te veel bezig met de Koreaanse achter me. Het ijs was niet zo best meer en ik maakte een slippertje. Ik verkloot het gewoon.”

Niettemin tekende Schulting voor twee titels. Voor ze de allroundtitel greep, mocht ze zich wereldkampioene op de 1000 meter noemen, de ­afstand waarop ze een jaar geleden olympisch goud won. De eerste mondiale kroon voor een Nederlandse shorttrackvrouw kwam een dag eerder op het hoofd van Van Ruijven. Zij won de 500 meter, waarin Schulting derde werd. De Italiaanse Martina Valcepina kwam als eerste over de streep, maar werd bestraft omdat ze bij die actie Van Ruijven onderuit had getrokken. Ze keek heel lang naar het scherm hoog in de arena, want veel vertrouwen in de jury had ze niet gehad.

Daar was ook weinig reden voor, want de jury was erg streng. Zelfs het geringste contact werd met een penalty bestraft. Het overkwam Van Ruijven op de eerste dag twee keer. Het bracht Schulting op de 1500 meter op achterstand. Door een futiel touché met de Française Tifany Huot Marchand werd ze in de halve eindstrijd uitgeschakeld. “Blijf uit de grijze zone”, had Otter zijn pupillen vooraf meegegeven.

Tel kwijt

Van Ruijven vindt het dom dat ze in de superfinale de tel was kwijtgeraakt. In de kleedkamer had ze een flesje water kapot gegooid. Bondscoach Jeroen Otter (“We stonden met een staf van vier mensen langs de kant”) verwijt zich zelf dat hij niet beter heeft opgelet. De transponder is toch niet in de war geweest, probeert hij vergeefs.

De mislukte relay is vooral zuur voor Rianne de Vries en Yara van Kerkhof, die nu buiten de prijzen bleven. “Samen vieren is het mooiste wat er is”, had Schulting nog laten weten. “Schaatsen is toch een teamsport.” Het teamgevoel bij de Nederlandse shorttrackers is inderdaad sterk ontwikkeld. Een extreem lastige bergwandeling op Corsica, waaraan iedereen moest meedoen, heeft de selectie van Otter in die richting gebracht.

Het speelde zich allemaal af in een vrijwel lege arena. De Bulgaren toonden geen belangstelling. “De ISU heeft de plicht het schaatsen zo goed mogelijk te vermarkten”, foeterde Cees Juffermans, de toernooidirecteur die twee jaar geleden een WK Ahoy in Rotterdam tot een commercieel succes maakte.

Volgens Juffermans ontbeert het de internationale organisatie aan visie. “Ze zijn al blij als ze een plek hebben om elk jaar wereldkampioenschappen te organiseren.” De lege hal bood 24 Friese fans uit Bantega en omgeving alle ruimte. Ze hadden de trip al geboekt voordat hun idool Sjinkie Knegt aan het ongelukkigste seizoen van zijn schaatscarrière begon.

Lees ook:

Naar het WK zonder Sjinkie

Sjinkie Knegt zal worden gemist op het WK in Sofia, zeker door zijn vaste kamergenoot Daan Breeuwsma.

Shorttrack is als een huis in aanbouw: soms piept en kraakt het, maar het fundament wordt steviger

Het is ‘dé week van het seizoen’ voor het shorttrack in Nederland. Dit weekend werden Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven Nederlands kampioen in Heerenveen, vanaf vrijdag zijn de Europese kampioenschappen in een uitverkocht sportcentrum Dordrecht. Een mooi moment om de sport weer in Nederland onder de aandacht te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden