Schullers Crystal Cathedral op rand van faillissement

Schuldeisers dreigen beslag te leggen op de Crystal Cathedral van de Amerikaanse televisiedominee Schuller, bekend van ’Hour of Power’.

Emiel Hakkenes en

Bij haar boerderij in Californië heeft Kristina Oliver een weide waarop ze een kameel, paarden en schapen houdt. Afgelopen december verhuurde ze haar dieren voor het kerstspel in de Crystal Cathedral, de grote glazen kerk van dominee Robert H. Schuller, waar het televisieprogramma ’Hour of Power’ wordt opgenomen en dat wereldwijd (ook in Nederland) wordt uitgezonden. Van het overeengekomen huurbedrag heeft Oliver tot op heden geen cent ontvangen.

Ze is de enige niet die geld te goed heeft van de megakerk. Het familiebedrijf waar naast Schuller (84) ook zijn vrouw en kinderen met aanhang werken, kampt met een forse schuldenlast – schattingen lopen uiteen van 30 tot 60 miljoen euro. Deze week heeft de kerk uitstel van betaling aangevraagd. Op die manier moet voorkomen worden dat schuldeisers beslag leggen op bezittingen en tegoeden van de glazen kerk.

„We hebben niet snel genoeg kunnen bezuinigen om de ongekend snelle terugloop van inkomsten het hoofd te bieden”, stelt ’senior pastor’ Sheila Schuller (dochter van) in een verklaring die de kerk deze week heeft uitgegeven.

Ze wijt de financiële moeilijkheden van de Crystal Cathedral aan de economische crisis. Maar op de achtergrond speelt méér: veel vaste bezoekers hebben de kerk de rug toegekeerd na openlijke strubbelingen in de familie Schuller over het leiderschap van de kerk. In 2006 droeg Schuller senior de leiding van de kerk over aan zijn zoon Robert Anthony, maar een kleine twee jaar later schoof Schuller zijn zoon weer aan de kant om zelf de touwtjes weer in handen te nemen. Sindsdien rommelt het in de kerk.

Daarnaast was het in de Crystal Cathedral (die deel uitmaakt van de Reformed Church in America) altijd de gewoonte de zaken groots aan te pakken. Met Kerst en Pasen werden er grootse spelen opgevoerd met levende dieren, professionele apparatuur en grote groepen acteurs. Het publiek betaalde tot dertig euro entree om erbij te zijn.

Toen de financiële moeilijkheden zich eerder dit jaar aandienden, ontsloeg de familie Schuller meer dan 100 medewerkers van de kerk. Ook werden er landerijen verkocht, maar de opbrengst daarvan viel tegen. Daarnaast werd er bezuinigd op de uitzending van het wekelijkse ’Hour of Power’. Volgens Sheila Schuller is de uitstel van betaling ’gewoon een volgend hoofdstuk in het boek dat God schrijft’. Volgens de predikante heeft de kerk wel vaker voor hete vuren gestaan.

De perikelen in de Verenigde Staten hebben geen gevolgen voor de uitzendingen van ‘Hour of Power’ in Nederland, zegt presentator Jan van den Bosch. „Wij hebben een aparte productiemaatschappij en opereren onafhankelijk van Amerika.”

RTL 5 zendt de televisiekerkdienst vanuit de Crystal Cathedral elke zondagochtend uit. De uitzendingen worden in de Nederlandse versie aangevuld met gesprekken over het geloof die Van den Bosch heeft met bekende en minder bekende Nederlanders.

Van den Bosch verwacht niet dat de door schulden geplaagde megakerk op slot gaat. „De kerk wordt wereldwijd zeer gewaardeerd. Er zijn altijd mensen die te hulp schieten. Ik ga ervan uit dat er voldoende acties ondernomen worden om de kerk te behouden.”

Zelf heeft Van den Bosch nog geen plannen om de kerk van dominee Schuller te ondersteunen. „Ik heb nog niets gehoord vanuit Amerika. Er is mij ook niets gevraagd. Ongevraagd ga ik niets doen.”

Wat doet Van den Bosch als de Chrystal Cathedral toch failliet verklaard wordt? „Dan gaan onze uitzendingen door. Wij zijn totaal vrij. Wij hebben nu ook al een fors portie Nederland in de uitzending.”

Ook blijft Van den Bosch voor televisiekijkers reizen organiseren naar de protestantse megakerk in Californië. „In december gaan we er weer naar toe.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden