Kamerbesluit

Schuldsanering wordt eenvoudiger en sneller

Minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind.   Beeld ANP
Minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind.Beeld ANP

Mensen met schulden kunnen voortaan makkelijker en sneller van hun schulden afkomen. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten.

Esther Lammers

De Kamer heeft op voordracht van D66, CU, PvdA, GroenLinks en SP de eerste grote stappen gezet naar een drastische herziening van het schuldsaneringstraject. Zo wordt de maximale tijd waarin iemand in een officieel traject zit voor schuldaflossing gehalveerd tot maximaal 1,5 jaar, tenzij de rechter oordeelt dat de schuld is ontstaan door opzet of grove schuld.

Het wordt verder mogelijk om direct naar de rechter te stappen voor een wettelijke schuldsaneringstraject. Tot nu toe zijn schuldenaars verplicht eerst met elke schuldeiser afzonderlijk tot een aflossingsregeling te komen. Pas als dat niet lukt, mogen ze via de rechter een regeling laten afdwingen. Mede hierdoor duren trajecten soms onnodig lang, en belanden mensen met schulden in nog grotere financiële problemen.

Ook mogen mensen met schulden voortaan al binnen tien jaar opnieuw een schuldsanering aanvragen. In de huidige wet moeten schuldenaars eerst weer tien jaar wachten als ze voortijdig uit het traject zijn gestapt of opnieuw in de schulden zijn gekomen. Dat is helemaal niet in het belang van schuldenaars, vindt de Kamer. De rechter mag over een traject besluiten, nadat die heeft bepaald of iemand buiten zijn schuld of te goeder trouw is geweest. Op verzoek van D66 gaat minister Weerwind (Justitie) onderzoeken hoe het best te regelen valt dat schuldenaars na afloop van een schuldsaneringstraject ook daadwerkelijk met een schone lei kunnen beginnen.

Lees ook:

Coalitie van D66, CU en PvdA, GroenLinks willen de belangen van mensen in schulden in wet belangrijker maken dan de schuldeisers:

Mensen moeten veel makkelijker van hun schulden kunnen afkomen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden