Schulden in crisislanden blijven toenemen

Een Griek loopt langs een winkel die er mee stopt. Het land bouwt nog altijd verder aan de toch al hoge schuld. Beeld EPA

De staatsschulden in de crisislanden nemen ondanks de bezuinigingsmaatregelen nog altijd toe. Het enige land in Europa dat een begrotingsoverschot in plaats van een tekort kan overleggen, is Duitsland.

Uit de cijfers die Eurostat vandaag bekend maakte, blijkt dat de Europese Unie zich vorig jaar dieper in de schulden heeft gestoken dan in 2011. In 2012 bedroeg het schuldenpercentage 85,3 procent van het Europese Bruto Binnenlands Product. Een jaar daarvoor was dat 82,5 procent.

Voor landen in de eurozone geldt de afspraak dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het BBP mag uitkomen. Maar deze grens raakt steeds verder uit het zicht. Vorig jaar liep de schuld op van 87,3 procent in 2011 tot 90,6 procent vorig jaar.

Daarmee komt de eurozone boven een grens uit waarover afgelopen week veel om was te doen; de zogeheten R&R-grens van de Amerikaanse invloedrijke economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff. Volgens hen neemt de economische groei bij een staatsschuld van boven de 90 procent dramatisch af. Deze stelling geldt als een soort natuurwet voor Eurocommissaris Ollie Rehn en Bondskanselier Angela Merkel waarmee zij hun strenge bezuinigingsbeleid rechtvaardigen. Maar die stelling is onder druk komen te staan nu blijkt dat er fouten in het onderzoek zijn geslopen.

De nieuwe cijfers van Eurostat laten zien dat landen boven de 90-procentsgrens ook vorig jaar diep in het rood doken, al tonen sommigen wel verbetering. Frankrijk bijvoorbeeld, dat net boven de 90-procentsgrens uitkomt, bracht het tekort terug van 5,3 naar 4,8 procent. Dat is nog wel ruim boven de 3-procent die de eurozone als norm hanteert.

Italië haalde deze norm wel terwijl het land vorig jaar nog een tekort van 3,8 procent kende. Het Verenigd Koninkrijk, volgens R&R met een schuld van 90 procent een grensgeval, gaat van 7,8 naar 6,3. En wat te denken van Ierland. Het land met een staatsschuld van 117,6 procent van het BBP weet het begrotingstekort terug te dringen van 13,4 naar 7,6 procent.

Zorgen blijven er voor Griekenland. Ondanks alle maatregelen zat Athene vorig jaar met een gat van 10 procent in de begroting. Een jaar eerder was dat 9,5 procent. Ook Portugal zag het tekort oplopen en steeg van 4,4 naar 6,4 procent. België behoort eveneens tot de groepen 90-plus en steeg van 3,7 naar 3,9 procent.

Tot de categorie 'zeer zorgelijk' behoort ook Spanje. Het land heeft weliswaar een staatsschuld die onder de 90 procent ligt (84,2 procent), maar gaf vorig jaar 10,6 procent meer uit dan er binnen kwam. Een jaar eerder was dat 9,5 procent.

De staatsschuld van Nederland bedraagt 71,2 procent van het BBP. Daarmee is ons land een Europese middenmoter. Iets dat ook geldt voor het begrotingstekort, dat vorig jaar daalde van 4,5 naar 4,1 procent.

Slechts een land in Europa weet de begroting sluitend te houden. Duitsland hield vorig jaar onder de streep ruim 4 miljard euro over, zo'n 0,2 procent van het BBP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden