Schuld Parmalat overtreft alle verwachtingen

*Zelfs de meest pessimistische verwachtingen zijn overtroffen: Parmalat heeft een schuld van zeker 14,3 miljard euro. Het gat is zeven keer groter dan de zuivelgigant verklaarde voor zijn bankroet in december.

redactie economie

De nieuwe cijfers, die na een maand zeer intensief rekenwerk door PricewaterhouseCoopers boven tafel zijn gekomen, geven aan dat het bedrijf in werkelijkheid veel slechter heeft gepresteerd dan het deed voorkomen. Verkoopcijfers en winsten lagen stukken lager dan gerapporteerd in jaarverslagen. De vraag blijft hoe er is gesjoemeld, hoe lang en wie verantwoordelijk zijn.

Justitie en financiële toezichthouders, tot in Nederland (AFM) en de Verenigde Staten (SEC) toe, zijn nog steeds koortsachtig bezig de ingewikkelde financiële constructies te ontrafelen. Elf voormalige Parmalat-managers en accountants zijn gearresteerd, onder wie grondlegger Calisto Tanzi en zijn financiële rechterhand Fausto Tonna. Het leidde tot dramatische situaties zoals de zelfmoord van Tonna's assistent Alessandro Bassi. De grote baas Tanzi ligt inmiddels met hartklachten in het ziekenhuis.

Het kost crisismanager Enrico Bondi, die alle Parmalat-directeuren naar huis heeft gestuurd, ondertussen grote moeite om het bedrijf met 36000 werknemers en actief in dertig landen overeind te houden. In Italië, waar consumenten zich zeer loyaal betonen met de werknemers en de verkopen van Parmalat-producten zelfs zijn gestegen, lukt dat nog wel. De fabriek in Collecchio heeft de afgelopen weken zelfs extra diensten moeten inlassen om aan de vraag te kunnen voldoen. Door zichzelf onder curatele te stellen kan de onderneming de schuldeisers, onder wie 6000 Italiaanse boeren en 100 vervoerders, voorlopig van het lijf houden. En de regering-Berlusconi schiep speciale wetgeving om Parmalat te beschermen.

Hoe anders is de situatie overzee. In Brazilië is elf miljoen dollar aan nieuwe leningen nodig om boeren te kunnen betalen en de productie op gang te houden. Zeker het drievoudige bedrag is nodig om deze Parmalat-tak echt te redden. Meer dan honderd werknemers zijn ontslagen en 4000 naar huis gestuurd, omdat er geen werk is. Ook in Chili zijn er grote betalingsproblemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden