'Schuld' ligt volgens Ruitenberg 'bij BVD en ministerie binnenlandse zaken'

ZWOLLE - Oud-partijvoorzitter Henk Ruitenberg van de Centrumpartij '86 voorspelt 'Duitse toestanden' zodra de extreemrechtse partij verboden wordt. Solingen, Molln en Rostock zullen zich in Nederland herhalen, verwacht hij.

“Op het moment dat ze de partij verbieden, ben ik ervan overtuigd, dat er aanslagen gepleegd gaan worden. En dat schrijf ik volledig op het conto van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en het ministerie van justitie.”

Een half jaar lang leek Ruitenberg (49) van de aardbodem verdwenen, nadat zijn zoveelste poging tot bundeling van de extreemrechtse krachten in Nederland was stukgelopen. Hij gaf zijn partijvoorzitterschap eraan en zijn lidmaatschap, schreef naar het Zwolse stadhuis, dat hij niet langer gemeenteraadslid was, liet zijn telefoon afsluiten, en beantwoordde geen enkele brief. Met opzet. Hij was bang dat hij anders dingen zou gaan zeggen waar hij later spijt van zou krijgen.

De hele gang van zaken rond de mislukking van de fusie tussen zijn partij en Janmaats Centrumdemocraten zat hem daarvoor te hoog. Maar Ruitenberg is terug. Als 'adviseur' van Hans Janmaat gaat hij de partijorganisatie op poten zetten en onderhoudt hij de buitenlandse contacten van de CD, zoals met de neo-nazistische Afrikaner Weerstandsbeweging in Zuid-Afrika.

Hij ziet met lede ogen toe, hoe zijn vroegere partij sinds zijn vertrek is afgegleden, met als absolute dieptepunt de ledenvergadering van afgelopen weekeinde, waar onvervalst neo-nazistisch geronk te horen was. “De CP'86 is terug bij af. Wat ik in drie, vier jaar had opgebouwd, is nu in zes maanden afgebroken. De radicale jongeren hebben het voor het zeggen. Mijn ambitie was het om de partij acceptabel te maken. Als de BVD en het ministerie mij als voorzitter m'n gang hadden laten gaan, me hadden benaderd, dan zouden ze meer inzage in de partij hebben gehad en er niet zoveel problemen mee hebben. Die kwalijke groep had ik in de hand. Die heb ik zelfs tot ordedienst gemaakt hier bij de demonstratie van CP en CD in Zwolle. En er is toen niets gebeurd. De BVD en het Openbaar Ministerie hebben dat door hun huiszoekingen en de procesgang tegen CP'86 stukgemaakt. Die hebben geleid tot deze ondergang, met als gevolg een hele kwalijke groepering die zich CP'86 noemt.”

Maar waarom tolereerde hij dan Stewart Mordaunt in het partijbestuur, die zaterdag misselijkmakende dingen zei? Bijvoorbeeld dat hij de 'perverse' democratie wil afschaffen en dat de politieke partijen in Nederland onder 'joodse overheersing' staan. Om de radicale jongeren in het gareel te houden, antwoordt Ruitenberg, die de uitspraken veroordeelt. “Stewart was het aanspreekpunt voor jongeren. Zo hoorde je als partijvoorzitter nog eens wat, waar je op in kon springen.”

In extreemrechtse kringen is grootspraak en liegen eerder regel dan uitzondering. Maar de feiten spreken voor de oud-partijvoorzitter. Een jaar geleden pleitte hij voor het Amsterdams gerechtshof ook voor wat geduld van het OM. Hij wees bij die gelegenheid op het belastende materiaal, dat ver voor zijn bewind was verspreid.

Een half jaar daarvoor had zijn partijbestuur al in het openbaar het Rotterdamse gemeenteraadslid Martijn Freling de wacht aangezegd vanwege diens radicale opstelling. Hij zette Constant Kusters en diens Arnhemse kring uit de partij, toen die zich herhaaldelijk in de media antisemitisch en neo-nazistisch uitliet.

En dan is er nog de wonderbaarlijke bekering van het vroegere partijsecretaris Tim Mudde, die onder Ruitenbergs hoede transformeerde van skinhead tot rustige huisvader in pak met stropdas. Ruitenberg is er nog trots op. “Ik heb Tim omgeschoold. Ik heb hem ontzettend veel geleerd op sociaal gebied en uiterlijk.”

Voor Ruitenberg is er nog maar één CP'86 na afgelopen weekeinde: die van de militante jongeren. Het partijbestuur onder leiding van de gepensioneerde Wim Beaux heeft het nakijken. “De vleugel-Beaux bestaat niet meer voor mij. Die is weg. Die is uit de partij gezet. Het congres heeft beslist. Het partijbestuur heeft de ledenvergadering ook niet tegengehouden door een mailing rond te sturen aan alle leden, om niet op het congres te verschijnen.”

Met de radicalisering heeft CP'86 haar eigen doodvonnis getekend, verwacht hij. Het is nu aftellen, totdat de partij verboden wordt. Hij wijst op Joop Glimmerveen, die zaterdag zijn come-back maakte, nadat diens Nederlandse Volksunie eerder eveneens door justitie in de tang genomen was. “De volgende stap is dat Constant Kusters met zijn hele groep daar naartoe gaat.” Kusters (veroordeeld wegens geweldpleging, verboden wapenbezit, mishandeling en verspreiding van racistische folders) richtte vorig jaar de Fundamentalistische Arbeiderspartij op, uit onvrede met de in zijn ogen te gematigde koers van CD en CP'86. Daarbij liet hij weten, dat hij geweld geoorloofd acht tegen 'ieder die mijn idealen aanvalt'.

Ruitenberg: “Dan heb je de hele radicale vleugel bij elkaar. En als je weet hoe die jongens zich gedragen, moet je toch bang zijn voor de toekomst. Mijn informatie leidt ertoe, dat ik durf te zeggen, dat er aanslagen zullen volgen. Als ik alle stukjes in elkaar pas, is de puzzel compleet. Er zijn radicale groepen uit andere landen die heel graag binnen willen komen bij extreem-rechtse partijen hier.”

Na enig aandringen noemt hij de kersverse partijsecretaris Martijn Freling, die warme banden onderhoudt met het Aktionsfront Nationaal Sozialisten (ANS), dat in Duitsland verboden is vanwege zijn gewelddadig karakter. “Kijk, als hij nu al bestuurslid is, is het heel gemakkelijk de banden wat aan te halen. En als je contact hebt met zulke groeperingen, neem je snel wat over.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden