Schuiven in de zorg bespaart

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Het Rheumaverpleeghuis in Rotterdam vraagt aan minister Borst (D66, volksgezondheid) hulp bij een kostenbesparende en wachtlijstbeperkende vervanging van ziekenhuis- door verpleeghuiszorg voor mensen met een herseninfarct (CVA, beroerte).

Het Rheumaverpleeghuis is, behalve in rheumapatiënten, gespecialiseerd in zorg voor mensen die een beroerte hebben gehad. Wanneer deze laatsten na twee weken in het ziekenhuis voor hun revalidatie naar het verpleeghuis gaan, kan dat volgens het Nationaal Ziekenhuisinstituut tientallen miljoenen op jaarbasis besparen. Bovendien kan dat de wachtlijst aanzienlijk verkorten.

Het NZi komt tot die conclusie op basis van een proef in het Rheumaverpleeghuis in Rotterdam Hilligersberg.

Jaarlijks worden in Nederland 28 500 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een beroerte. Deze aandoening leidt vaak tot blijvende invaliditeit als gevolg van stoornissen van spraak, taal- en slikproblemen, een vertraagde informatieverwerking en oriëntatieproblemen.

Volgens het rapport van het NZi over de proef in Hilligersberg hoeft ziekenhuisopname na een beroerte niet langer te zijn dan twee weken. Van de bedden die in ziekenhuizen zijn bestemd voor mensen met een beroerte, wordt echter tachtig procent bezet door CVA-patiënten die langer dan twee weken blijven. Blijft het aantal ziekenhuisdagen beperkt tot de noodzakelijke twintig, dan zouden in Rotterdam 86 van de 110 CVA-bedden vrijkomen. Landelijk zou dat 1 500 bedden zijn.

Sinds begin vorig jaar heeft het Rheumaverpleeghuis deze werkwijze in praktijk gebracht, in samenwerking met het Franciscus Gasthuis en Thuiszorg Rotterdam.

De besparing wordt bereikt door het prijsverschil tussen ziekenhuis en verpleeghuis. Een ziekenhuisbed kost 650 gulden per dag, een verpleeghuisbed 300 gulden. Het Rheumaverpleeghuis moest voor de proef tijdelijk meer kosten maken. Die bedroegen 150 gulden per dag per bed. Daarnaast gingen de kosten voor het ziekenhuis iets omhoog, doordat minder bewerkelijke patiënten werden vervangen door mensen die meer aandacht vergen.

Het Rheumaverpleeghuis wil de proef op grotere schaal voortzetten en zij kennis voor andere verpleehuizen beschikbaar stellen, maar heeft daarvoor geld nodig van minister Borst.

Ziekenhuisgerelateerde zorg kost het verpleeghuis meer dan de gewone verpleeghuiszorg. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg vindt het daarom nodig, dat er voor dit soort zorg extra financiering beschikbaar komt. Dat zou kunnen wanneer ziekenhuisgerelateerde patiënten niet uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten maar uit de gewone ziektekostenverzekering worden betaald.

Daarnaast vindt de vereniging dat er iets moet worden gedaan aan het beeld van verpleeghuizen, die nu vaak worden gezien als sterfhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden