Schuimletters en Spaanse tomaten-paprikasoep

Ingrediënten voor 15-20 stuks: 3 eiwitten, 150 gram fijne kristalsuiker, mespunt maïzena, disco taartgarnering; Voor de soep: 2 eetlepels olijfolie, 1 kleine ui, fijngehakt, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 sjalot, fijngehakt, 1-2 eetlepels (rozemarijn- of kastanje)honing, 500 ml groentebouillon, 4 geroosterde rode paprika's (zelfgemaakt of uit pot), 1 à 2 theelepels pimentón (gerookt paprikapoeder), 750 gram tomaten

Het is wat vroeg dat geef ik toe. Maar het is herfstvakantie en wat is er dan leuker om samen met de (klein)kinderen de keuken in te gaan en iets lekkers te bereiden? De schuimletters en soep vond ik in het onlangs verschenen 'Grote Sinterklaas Kookboek', van de hand van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt. Collega's die allebei hun sporen ruim hebben verdiend op culinair gebied. Samen schreven zij ruim honderd originele recepten, bijzondere surprise-ideeën en gezellige achtergrondverhalen. Een boek voor jong en oud, voor iedereen die Sinterklaas een warm hart toedraagt.

Het boek is een inspiratiebron voor een heerlijk Sinterklaasfeest, maar veel van de eenvoudige recepten zijn het hele jaar een succes. Alledaagse gerechten hebben een originele sinterklaastwist gekregen en de klassiekers waren nooit eerder zó toegankelijk. www.hetgrotesinterklaaskookboek.nl.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 140 °C.

Klop in een kom de eiwitten met de handmixer bijna stijf. Blijf doorkloppen terwijl je lepel voor lepel suiker toevoegt. Blijf nog even kloppen tot je een taai, glanzend mengsel hebt.

Zeef de maïzena boven de kom en spatel het door het eiwit. Vul de spuitzak met het schuim. Spuit de gewenste letters op de beklede bakplaten en houd daarbij ca. 3 cm afstand tussen de letters.

Bestrooi de letters met de disco taartgarnering en schuif de bakplaten in de oven. Laat de letters 45 minuten drogen. Zet de oven uit en laat ze in de geopende oven afkoelen.

Bewaar de letters in een trommel. Leg stukjes bakpapier tussen de lagen letters, zodat ze niet beschadigen.

Verwarm voor de soep de olie op een heel laag vuur. Roer de ui, knoflook en sjalot erdoor en fruit ze 10 minuten op heel laag vuur. Roer de honing erdoor en laat op laag vuur in ca. 5 minuten heel licht karamelliseren. Let erop dat de honing niet verbrandt.

Voeg de bouillon en de geroosterde paprika's toe, breng aan de kook en kook 15 minuten op laag vuur.

Ontvel de tomaten en leg ze in de bouillon. Pureer het geheel met de staafmixer en breng de soep weer aan de kook. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep direct of laat afkoelen en serveer op een ander moment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden