Schubert vol spanning en fonkeling bij Ton Koopman

Niet revolutionair nieuw, maar wel verrassend klinkt de opname met de symfonieën nummer 5 en 8, plus de ouverture 'Die Zauberharfe' , beter bekend als 'Rosamunde' van SCHUBERT (Erato 0630-15518) door het Radio Kamerorkest geleid door Ton Koopman. Ook voor de microfoon vult hij het samenspel met de pittige drive die hij in live-uitvoeringen teweegbrengt met zijn eigen barokorkest èn met het radio-orkest waar hij chefdirigent over is voor de periode van vóór 1850.

Die vijfde zit vol contrasten, maar allemaal van positieve aard. Koopman zoekt de spanningen op, door stemmen binnen het weefsel iets uit te lichten (zoals in het tweede deel van de vijfde), door crescendo's tot het uiterste op te voeren (vierde deel, allegro vivace,). Maar hij laat nooit méér doen dan nodig, waardoor de voordracht ook echt ontspannen blijft. De achtste symfonie, de beroemde 'Onvoltooide', boeit meteen door de onopgesmukte maar wel geprofileerde wijze waarop het thema in de lage strijkers zich ontplooit.

In deze achtste komt de dramatiek van de vroege romantiek tot uitdrukking, de licht-donker werking van het Italiaanse (opera)drama, zoals Schubert dat schilderde met behulp van trombones en pauken. Het verrastte mij dat Koopman zich zo goed in die muziek heeft weten in te leven; anderszijds: iemand die van 'Donner und Blitze' een evenement kan maken, zit al op het goede spoor. Ook al koestert hij Schubert volgens eigen zeggen zo vanwege diens verwantschap met Mozart, dat lijkt me toch wat al te bescheiden. Op grond van deze flonkerende Schuberts weet ik zeker dat hij prachtig de symfonieën van Mendelssohn zou doen. Ja, zelfs Wagner: de 'Fliegende Hollünder!'

Het Radio Kamerorkest blijkt een ideale partner. Het heeft al een hele, wat kronkelig lopende gescheidenis achter zich van musiceren met 'specialisten'. Daar plukken Koopman en zijn musici nu de vruchten van: de klankkwaliteit van het moderne strijkorkest wordt prachtig verbonden met de stijl van articuleren naar tijdeigen inzichten.

De cd wordt aangeboden als een 'special offer'; het is prachtig visite-kaartje van dit ravissante radio-orkest. Bovendien is de opname van de symfonieën erg mooi, vol van klank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden