Schröder en Chirac willen investeren

BERLIJN - Om de economische groei in Europa aan te zwengelen, willen Frankrijk en Duitsland meer geld uitgeven aan technologie. Na een gezamenlijk Frans-Duits kabinetsberaad, gisteren in Berlijn, riepen beide landen de Europese Unie op in tien belangrijke technologieën te investeren om de industrie te versterken.

President Chirac en bondskanselier Schröder borduren hiermee voort op een eerder voorstel van de Italiaanse premier Berlusconi om geld in infrastructuur te steken en zo de economie uit de recessie te halen. Wel stelde Schröder gisteren dat er niet alleen in infrastructuur, maar vooral in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologie geïnvesteerd moet worden.

Terwijl Gerrit Zalm, de Nederlandse minister van financiën, gisteren in de Berliner Zeitung Duitsland en Frankrijk opnieuw opriep tot begrotingsdiscipline, sloegen de Franse en Duitse regeringen een tegengestelde weg in. ,,Europa mag niet wachten op de groei, maar moet zelf de groei opzoeken'', zei Chirac in Berlijn.

Schröder wees erop dat wat vaak het 'stabiliteitspact' wordt genoemd, in werkelijkheid 'stabiliteits- en groeipact' heet. Dit pact, waarop Zalm zich beroept, eist begrotingsdiscipline van landen die meedoen met de euro. Schröder verklaarde dat Frankrijk en Duitsland vasthouden aan het pact, maar tegelijkertijd ook 'groei-impulsen' willen geven.

Volgens Schröder is er sprake van bijzondere omstandigheden, op grond waarvan volgens het stabiliteits- en groeipact tot zulke impulsen mag worden besloten. Daarbij onderstreepten Chirac en Schröder dat tegelijkertijd de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt in beide landen dienen te worden hervormd.

Sinds januari komen de Franse en Duitse regeringen twee maal per jaar voltallig bijeen. Het was gisteren de tweede keer dat zo'n gezamenlijk Frans-Duits kabinetsberaad plaatsvond.

Het bedrag dat Europa volgens de beide regeringen in technologie dient te steken, wilden Schröder en Chirac gisteren niet noemen. Maar Berlusconi, naar wiens initiatief beiden gisteren verwezen, had het over 50 miljard euro.

De tien technologieën waarin Chirac en Schröder willen investeren, zijn digitale radio en tv, digitalisering van kabelnetten, de derde generatie internet en bevordering van het gebruik van halfgeleidertechnologie in kleinere bedrijven.

Verder willen zij geld voor de aansluiting van de Franse en de Duitse hogesnelheidslijnen op elkaar, de bouw van een eigen Europees systeem voor positiebepaling per satelliet (Galileo), telematica in het verkeer, duurzame energie, schone auto's, en samenwerking met ontwikkelingslanden en Oost-Europese landen om de uitstoot van kooldioxide te beperken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden