Schrik niet van het vliegend hert, maar meld hem aan

REDACTIE GROEN

Het is misschien de zieligste kever van Nederland, de lelijkste maar ook de mooiste. Het vliegend hert ziet eruit alsof-ie de achteloze kampeerder of wandelaar direct bij zijn keel grijpt, maar dat is een imago-dingetje. De mens laat hij met rust.

Vliegende herten leven maar twee maanden, en dat korte bestaan is geen sinecure. De mannelijke kevers hebben enorme kaken die aan een gewei doen denken. Ze kunnen er elkaar mee belagen, maar gebruiken het apparaat vooral om de kop van het vrouwtje tijdens de paring te omklemmen.

De vrouwtjes hebben kleinere kaakjes, waarmee ze de bast van bomen kunnen beschadigen, waardoor ze vat krijgen op de sapstroom. Met dat sap voeden ze zich, maar ze gebruiken het ook als lokmiddel. De mannen zijn er gek op.

Het vliegend hert is in Nederland uiterst zeldzaam, omdat zijn natuurlijke omgeving langzaam maar zeker is verdwenen. De insecten hebben oud, wit rottend eikenhout nodig. Maar door de ruilverkaveling zijn de houtwallen grotendeels verdwenen.

Zo'n vier tot acht jaar leeft de larve van het vliegend hert onder de grond in het rottende hout, verpopt zich en ontpopt uiteindelijk in de zomer. In zijn leven als kever dat vier tot acht weken duurt, moet het vrouwtje een mannetje vinden. Vervolgens legt ze de eitjes, en gaat dood.

Om de zeldzame kevers beter te beschermen, roepen EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis iedereen op om te melden als zij deze zomer een vliegend hert zien, het liefst met foto, en omschrijving van de vindplaats, datum, aantal kevers en zo mogelijk het geslacht. Stuur de melding naar: eis@naturalis.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden