Schrijvers

Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en hebben altijd wel wat te zeggen. Schrijvers. Ik geef u voor het gemak enkele voorbeelden. ,,Vandaag at ik...'' Dagboekschrijver. ,,De situatie in...'' Nieuwsschrijver. ,,Rozen zijn rood...''Lijkt me duidelijk.

Vaak zijn deze figuren in het dagelijks leven niet te herkennen en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over dichters die, tegenover u in de trein terwijl u net in slaap was gesukkeld, hun gedichten aan u voor beginnen te dragen. Dit doen ze immers op papier al, en het mooie aan papier vind ik nog altijd het feit dat het gerecycled kan worden. Nee, meneer, ik hoef uw gedicht niet te lezen. Ik veeg er volgende week mijn achterwerk wel mee af. Verder geen aandacht meer aan besteden en heerlijk verder sukkelen.

Maar er zijn schrijvers waarbij u wel alert dient te blijven. Waarbij elke onverwachte beweging catastrofaal kan uitpakken. Ik heb het hier over de zogeheten stukjesschrijvers. Columnisten. Niet te missen. Zij schrijven werkelijk alles op wat ze tegenkomen, mits het interessant lijkt voor de lezer. Mocht u ooit merken dat er een stukjesschrijver bij u in de buurt zit, dan is het zaak u derhalve normaal te gedragen, dat u voor de betreffende columnist oninteressant blijft. Bent u namelijk wél interessant, dan wordt u onbedoeld een stukje van zijn stukje en staat u de volgende dag neuspeuterenderwijs in een blad met gigantische oplage. Hoi mam. Dag buurvrouw. Ik had u nog gewaarschuwd.

Maar het ergste van al deze ellende is misschien wel zo'n stukjesschrijfster die zich druk loopt te maken over stukjesschrijvers, dat weergeeft in een irritant stukje, en het nota bene ook nog eens instuurt om een prijs te winnen.

En dat u dat dan tot de laatste regel uitleest.

- - -

(Even tellen. Ha! Ha ha! 299 woorden!)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden