Schrijvers uit ruim 80 landen: Gluren gevaar voor democratie

Arnon Grunberg is een van de meer dan twintig Nederlandse ondertekenaars van de oproep. Beeld anp
Arnon Grunberg is een van de meer dan twintig Nederlandse ondertekenaars van de oproep.Beeld anp

562 schrijvers uit meer dan 80 landen hebben vandaag opgeroepen om paal en perk te stellen aan het overal meegluren door overheden en bedrijven. Ze pleiten voor bescherming van privacy en burgerrechten.

'Iemand die in de gaten wordt gehouden is niet vrij meer; een maatschappij onder surveillance is geen democratie meer', stellen de schrijvers en kunstenaars op de jaarlijkse Dag van de mensenrechten.

Onder de ondertekenaars zijn meer dan 20 Nederlanders, onder wie Arnon Grunberg, Geert Mak, Abdelkader Benali, Ian Buruma en Renate Dorrestein. Ook vijf winnaars van de Nobelprijs hebben hun handtekening gezet: Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass en Tomas Tranströmer.

Brief in 30 kranten
'Toezicht schendt het privédomein en brengt de vrijheid van denken en meningsuiting in gevaar', stellen de schrijvers, onder wie ook veelgelezen auteurs als Margaret Atwood, Michael Ondaatje, Peter Høeg, Arundhati Roy en Henning Mankell. De schrijvers komen uit alle windstreken, zoals Zwitserland (Charles Lewinsky), Groot-Brittannië (Ian McEwan) en de Verenigde Staten (David Mitchell en Alice Walker).

De brief is gepubliceerd in 30 kranten over de hele wereld, waaronder The Guardian, Le Monde, Frankfurter Allgemeine, El País en de Volkskrant.

'Toezicht is diefstal'
'Grootschalig toezicht behandelt iedere burger als een potentiële verdachte. Dat is een omverwerping van een historische verworvenheid, namelijk het vermoeden van onschuld. Toezicht is diefstal. Onze data zijn geen openbaar bezit, maar van ons. Als ze worden gebruikt om ons gedrag te voorspellen, worden we van nog iets anders beroofd: van het principe van de vrije wil, dat cruciaal is voor democratische vrijheid.'

De schrijvers willen dat de Verenigde Naties erkennen dat de bescherming van burgerrechten 'van cruciaal belang' is en een internationale 'digitale grondwet' opstellen.

De brief is ook gericht aan bedrijven. Opvallend genoeg riepen juist acht grote internet- en technologiebedrijven maandag de Amerikaanse president Barack Obama op de surveillancepraktijken door geheime diensten te beperken.

Etmaal schrijven voor de mensenrechten
Verder klimmen vandaag op meer dan 160 plaatsen in ons land mensen in de pen voor de schrijfmarathon van Amnesty International. Ze schrijven 24 uur lang brieven voor de vrijheid en gerechtigheid van slachtoffers van mensenrechtenschendingen in landen als Rusland, Saudi-Arabië, Nigeria, Turkije, Mexico en Cambodja.

De marathon Write for Rights vindt plaats op de Dag van de Mensenrechten in 80 landen. Onder de schrijvers zijn bekende namen als Connie Palmen, Paulien Cornelisse, Alexander Rinnooy Kan, Bas Haring en Aaf Brandt Corstius.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden