Boeken

Schrijver Per Olov Enquist was een raspessimist

Per Olov Enquist in 2011 Beeld AFP
Per Olov Enquist in 2011Beeld AFP

Een van de grootste namen uit de Scandinavische literatuur, de Zweedse schrijver Per Olov Enquist, is afgelopen weekeinde op 85-jarige leeftijd overleden. Ook het Nederlandse publiek omarmde zijn werk.

Zijn romans werden internationale bestsellers. Daarnaast was hij toneelschrijver, journalist en essayist. De Zweedse auteur Per Olov Enquist gold als een van de invloedrijkste stemmen uit de Scandinavische literatuur. Zaterdag overleed hij na een lange ziekte, 85 jaar oud.

Ook in Nederland brak hij door; hij verkocht hier ruim 100.000 boeken. Hij maakte vooral naam met ‘Het bezoek van de lijfarts’ (1999), een aandoenlijke en poëtische roman over de gestoorde Deense koning Christiaan VII.

Populair werd ook zijn autobiografie ‘Een ander leven’ (2008). In dit meervoudig bekroonde werk vertelt Enquist onder meer over zijn eenzame jeugd in het hoge noorden van Zweden. Toen hij net één jaar oud was, stierf zijn vader. Hij werd vervolgens spartaans opgevoed door zijn moeder, een streng lutherse vrouw die hem zonden liet verzinnen om te kunnen biechten.

Enquist was een tobber. Zijn werk getuigt van een pessimistische kijk op de wereld en is doortrokken van melancholie. Hij was lang aan de drank. Pas na drie pogingen lukte hem het om af te kicken. In de jaren daarna schreef hij zijn beste werk.

Hij begon zijn loopbaan als topsporter, uitblinkend in hoogspringen. Het lukte hem net niet zich voor de Olympische Spelen van 1960 te kwalifceren. Twaalf jaar later was hij wel als verslaggever aanwezig op de Spelen in München, toen daar elf Israëlische deelnemers werden gedood door een Palestijnse terreurgroep.

In zijn appartement in Stockholm ging één reusachtige muur geheel schuil achter zijn eigen boeken, in het Zweeds en in vertaling. “Dat is mijn egocentrische boekenkast”, verklaarde hij in 2011 aan het Franse persbureau AFP. “Telkens als ik het niet meer zie zitten omdat het me niet lukt om te schrijven, kijk ik ernaar en denk ik bij mezelf: ‘Deze muur is zeven meter lang. Dat betekent dat ik in mijn leven best iets heb gedaan, dus ik kan sterven’.”

Lees ook:

Het duistere continent van Per Olov Enquist

Liefde is net radium: van de straling ga je dood. De Zweedse schrijver Per Olov Enquist (1934) schreef een nieuwe historische roman ‘Blanche en Marie’. Die gaat over de liefdes van twee markante vrouwen: Nobelprijswinnares Marie Curie en zenuwpatiënte Blanche Wittman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden