Schrijver met liefde voor de natuur

JOOST VAN VELZEN

Een mooie, fotogenieke kop had hij, met die diepe groeven, die slordige grijze baard en vaak ook dat sigarettenpeukje in de mondhoek. Dat auteur James 'Jim' Harrison een natuurmens was - hij jaagde en viste - was als het ware aan de buitenkant al te zien.

De Amerikaanse schrijver overleed afgelopen zaterdag in zijn woonplaats Patagonia in de staat Arizona. De liefde voor de natuur zat bij Harrison ook aan de binnenkant. Hij schreef er veel over, niet alleen in zijn romans maar ook in zijn poëzie en zijn essays.

Het meest bekend werd Harrison met zijn novelle-reeks 'Legends of the fall' (1979), al was dat vooral te danken aan de verfilming van het verhaal in 1994, met Brad Pitt en Anthony Hopkins in de hoofdrollen. Legends of the fall speelt zich af in het rauwe landschap van Montana in het begin van de twintigste eeuw, waar William Ludlow, een ex-kolonel van de cavalerie, na de Amerikaanse Burgeroorlog terugkeert naar de bergen van Montana om zijn drie zoons op te voeden. Dat doet hij alleen omdat zijn vrouw hem heeft verlaten.

Van Harrisons roman 'Dalva' uit 1988 werd in 1996 een televisiedrama gemaakt, met Farrah Fawcett in de hoofdrol. Ook het Lolita-achtige 'Farmer' (1976) werd later verfilmd als 'Carried Away', met onder andere Dennis Hopper.

Het werk van de Amerikaanse schrijver is in meerdere talen vertaald, maar in het Nederlands zijn nauwelijks boeken van Harrison te verkrijgen.

Jim Harrison werd in Amerika beschouwd als een van de voornaamste auteurs van zijn tijd en werd - met name door zijn stijl en de onderwerpen waarover hij schreef - soms vergeleken met literaire kanonnen als William Faulkner en Ernest Hemingway. Harrison schreef meer dan dertig boeken en bleef tot het eind toe actief. Zijn meest recente werk gaat over het leven van een oudere schrijver. 'The Ancient Minstrel' bestaat uit drie novelles en verscheen nog onlangs. Op de site van zijn uitgever (Grove Atlantic) wordt het gebundelde werk als eerste aangeprezen, nog zonder de vermelding van zijn dood. Dat doet Grove Atlantic via Twitter, met onder meer de woorden: 'De dood ontneemt ons alles behalve onze verhalen'. De vrouw van de schrijver, Linda King Harrison, overleed afgelopen herfst. Het stel was meer dan vijftig jaar getrouwd. Harrison is 78 jaar geworden, hij stierf aan de gevolgen van hartfalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden