Marieke Lucas Rijneveld: ‘Ik hoop dat ik het schrijverschap in de toekomst meer als een baan kan zien en beter weet hoe ik daarnaast een leven moet leiden’.

Roaring TwentiesMarieke Lucas Rijneveld

Schrijver Marieke Lucas Rijneveld wil scherpe keuzes maken. ‘Maar ik ben er huiverig voor’

Marieke Lucas Rijneveld: ‘Ik hoop dat ik het schrijverschap in de toekomst meer als een baan kan zien en beter weet hoe ik daarnaast een leven moet leiden’.Beeld Mark Kohn

Welke jonge kunstenaars bepalen het beeld de komende tien jaar? Trouw tipt de twintig van de jaren twintig. Op nummer 6 schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld. Wat wil zij over tien jaar? ‘Een huis met een paar eigen koeien op het Zeeuwse platteland.’

Dichter en schrijver is ze, en dat wil ze blijven ook. Maar als Marieke Lucas Rijneveld (28) haar artistieke dromen voor het nieuwe decennium schetst, dient zich nog een heel ander domein aan: film. Ze wil de komende jaren dolgraag een film maken, het liefst met Alex van Warmerdam als regisseur. “Ik bewonder hem enorm”, vertelt Rijneveld. “Toen ik negentien was, heb ik hem een brief geschreven met het voorstel om samen te werken. Maar die heb ik nooit verstuurd.”

Rijneveld voert nu gesprekken om haar debuutroman ‘De avond is ongemak’ te laten verfilmen. Filmmaker Pieter Verhoeff was al begonnen, maar overleed in april. Hij was een aanstekelijk enthousiaste man, bijna een opa voor Rijneveld. Dankzij hem voelt ze zich nog meer aangespoord om zelf een film te maken. Niet als regisseur, maar als scriptschrijver met veel invloed op het karakter van de film. Een mooie uitdaging: schrijven met volop actie en dialoog, meer dan haar poëtische inslag haar tot dusver ingaf.

Ze twijfelt nog over haar geslachtelijke identiteit.

Het verlangen naar artistieke samenwerking komt ook terug in het feit dat Rijneveld op dit moment liedteksten schrijft voor zangeres Wende Snijders. De twee stonden afgelopen jaar al samen in Carré, in een programma met dans, poëzie, muziek en cabaret. Deze afwisseling op de eenzame schrijverij smaakte naar meer. Bijkomend voordeel: in haar liedteksten kan Rijneveld dichterlijke vormvariaties verkennen.

Persoonlijk gaat Rijneveld een spannend decennium tegemoet omdat ze nog twijfelt over haar geslachtelijke identiteit. Ze werkt aan een roman die een karakterschets moet worden van de jongen die zij zich ook voelt. Nu zit ze nog in ‘een schemergebied’ tussen man en vrouw. Over een paar jaar wil ze daar verder in zijn, mede dankzij het onderzoekende schrijven. “Ik voel dat ik sterkere keuzes wil maken. Of dat grote stappen worden, weet ik niet. Zoiets beïnvloedt ook je schrijverschap. Daar ben ik nog huiverig voor.”

Rijneveld voelt zich in de eerste plaats schrijver en pas daarna mens. dat zou ze graag omdraaien. “Ik hoop dat ik het schrijverschap in de toekomst meer als een baan kan zien en beter weet hoe ik daarnaast een leven moet leiden.” Iets meer relativering dus van het heilige ambacht, helemaal nu de schrijver vanwege acht vertalingen van haar roman vaker naar het buitenland zal moeten. Intussen wil ze haar eigen leven nadrukkelijk vaster vormgeven. Het ideaal, over tien jaar? “Een huis met een paar eigen koeien op het Zeeuwse platteland, dat lijkt me echt te gek.”

Lees ook:

‘Fantasie is altijd mijn grootste overlevingsstrategie geweest’

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) won met haar in 2015 verschenen dichtbundel ‘Kalfsvlies’ de C. Buddingh’-prijs. Op 31 januari verschijnt bij uitgeverij Atlas-Contact haar romandebuut ‘De avond is ongemak’.

Lees hier alle tips van Trouw voor de jaren twintig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden