Levenslessen

Schrijver Jelle Derckx legt uit waarom hij met minder genoegen neemt: 'Ik heb nog maar zo'n 200 spullen'

Jelle Derckx Beeld Merlijn Doomernik
Jelle DerckxBeeld Merlijn Doomernik

Jelle Derckx (34) blogt en vlogt over zijn minimalistische, bewuste leven. Zijn net verschenen boek ‘Verlangen naar minder’ is zeer populair onder twintigers en dertigers.

Dana Ploeger

1 Uit het donker ontstaat iets moois

“Moeilijk vond ik mijn boekpresentatie, vooral voor mijn ouders. Omdat ik wist dat ik in mijn boek ‘Verlangen naar minder’ over de donkere dingen uit mijn jeugd schrijf. Ook in dit gesprek vind ik het moeilijk er openlijk over te praten, ik wil mijn ouders niet kwetsen. Toch kon ik geen boek schrijven over mijn levensvisie zonder mijn persoonlijke verhaal erin te verwerken. Mijn ouders hebben mij heel liefdevol opgevoed, maar mijn moeder had vroeger last van depressies en werd een tijdje opgenomen. Mijn vader werkte altijd heel hard, hij was tuinman, en in de weekenden speelde hij volop met ons. Maar hij werd in mijn puberteit manisch depressief. Hij was bij tijd en wijle heel actief en heftig, ik herkende hem dan nauwelijks meer.

Het was hierdoor onrustig bij ons thuis en mijn jongere broer en ik moesten veel dingen zelf uitzoeken. Ik werd een bange jongen, een echte nagelbijter, maar ik zag eruit als een stoere alto met spikes en een skatebroek. Ik vluchtte veel naar vrienden. Ik weet nog goed dat ik bij een vriend van de middelbare school op zijn kamer naar het album ‘Issues’ van Korn luisterde. Nou, issues had ik genoeg. Ik heb mezelf opgevoed, denk ik weleens. Ik zie nu in dat alles wat ik heb meegemaakt mij ook krachtig heeft gemaakt. Uit die donkere periode is toch iets moois ontstaan.”

2 Raak je negatieve stem kwijt

“Ik vond het altijd fijn om in de spotlights te staan. Thuis, bij vriendjes, bij de weekafsluiting op de basisschool. Ik was altijd aan het dansen en entertainen, daar werd ik blij van. Ik sprong een gat in de lucht toen ik na de middelbare werd aangenomen op de toneelschool. Eindelijk kon ik weg uit alle sores. Vier jaar lang dompelde ik me onder in de wereld van toneel: acteren werd mijn nieuwe identiteit. Dat was echt mijn passie, maar de enige weg om er te komen, was de weg omhoog met veel audities, voorstellingen en zorgen dat je opvalt tussen andere acteurs. Daarin kwam ik vast te zitten. Ik vond dat een ingewikkelde kant van het vak. Los van het acteren zelf, want dat doe ik nog geregeld met plezier.

Ik was mister nice guy, wilde iedereen plezieren. Voor mezelf was ik minder positief, ik had een negatief zelfbeeld. Ik werkte inmiddels in de horeca om mijn brood te verdienen, ik dronk te veel en zat dagen op mijn zolderkamer te gamen. Na mijn werk googelde ik studiegenoten van de toneelschool om te kijken wie er al een eigen Wikipedia-pagina had. Ik dacht dat mijn leven zo moest zijn: werken, geld verdienen en bekend worden. Ik was 23 jaar en diep ongelukkig. Ik wilde zo graag af van mijn angsten, mijn alcoholgebruik, mijn gameverslaving, en vooral mijn negatieve stemmen.”

3 Eén boek kan je leven veranderen

“Dat jaar ging een vriend van me voor zijn studie naar Brazilië en ik besloot hem samen met een andere vriend op te zoeken. Mijn relatie was net uit, ik wist het even niet meer en ik vertrok - zonder plan. Een andere vriend gaf me het boek ‘Denk Groot & Word Rijk’ mee, van Napoleon Hill uit 1937. Daar, liggend op het Braziliaanse strand, kwam dat boek ineens intens bij me binnen. Alles wat erin stond raakte me. Die schrijver was als een soort vader die tegen me sprak.

Jelle Derckx Beeld Merlijn Doomernik
Jelle DerckxBeeld Merlijn Doomernik

Ik was zoekende. Ik zocht naar betekenis, naar voldoening en hier las ik hoe ik dat kon bereiken. Ik ontdekte dat als ik wilde vliegen, ik alles moest opgeven wat mij naar beneden haalde. Ik moest niet langer hunkeren naar mijn verloren liefde, maar denken aan de mooie dingen die zij me had gegeven. Niet denken in gebrek, maar in overvloed. Smile, because it happened. En zo gingen de inzichten maar door.

Ik besloot op dat moment dat ik liever alleen verder wilde reizen. Jezelf op nummer één zetten is niet altijd slecht; je hebt ook een gezonde vorm van egoïsme. In die periode van alleen zijn ontdekte ik wat ik echt wilde: ik zou gaan schrijven. Soms moet je kiezen en diep duiken, zonder te weten waarnaartoe.”

4 Zoek inspiratie

“Eenmaal thuis bleef ik eindeloos zelfhulpboeken en filosofische boeken lezen. En ik heb ongelooflijk veel blogs, vlogs en podcasts bekeken om zelfbewuster te worden. Zoals YouTubefilmpjes van de Amerikaanse ondernemer Gary Vaynerchuk, die perfect weet hoe je jezelf online moet presenteren. Die gaven mij een enorme boost. En van coach Vera Helleman leerde ik dat we een emotie-encyclopedie in ons hebben en dat je al die emoties moet onderzoeken.

Over alles wat ik las, zag en belangrijk vond, besloot ik te bloggen. Mijn nieuwste inzichten over zelfontwikkeling wilde ik delen. Ik schreef over van alles: van tips voor meer zelfvertrouwen tot hoe je uitstelgedrag tackelt. Eerst nog vrij algemeen, later kwam daar duurzaamheid en mijn minimalistische levenstijl bij. Ik fietste elke ochtend naar de openbare bieb om er de hele ochtend te lezen en te schrijven - lekker offline. Als mijn tekst helemaal klopte stuurde ik - hop - mijn verhaal de wereld in. Heel spannend, vond ik dat. Vroeger hoorde alleen je eigen kleine kringetje over wat je te vertellen had. Nu kun je met internet de hele wereld bereiken vanuit het niets. Dat geeft een gigantische kick.

Dat bloggen veranderde mijn leven. Mijn teksten en vlogs over minimalisme komen echt uit mijn binnenste. En dat anderen weer geïnspireerd raken door mij - zonder mezelf op te pompen tot egokikker - vind ik heel tof. Ik gaf pas een lezing in Haarlem toen een man zijn hand opstak en zei dat hij veel aan mijn blogs had. Wat ik toen ervaarde, had ik nog nooit gevoeld: de voldoening dat je iemand inspireert. Iemand anders mailde me: ‘Ook wij volgen sinds een jaar een volledig plantaardig dieet en leven minimalistisch. Ik denk dat je oprechte boodschap bij veel mensen resoneert.’”

5 Weggeven geeft voldoening

“Ik kan hele dagen online doorbrengen - dat is tegelijk ook mijn valkuil. Dus toen ik stuitte op het boek ‘Simplifying Your Life’ van Leo Babauta wist ik meteen dat dit mijn volgende doel was. Toen heb ik - enigszins obsessief, dat geef ik gelijk toe - maandenlang mijn hele leven, mijn huis, mijn klerenkast, alles geminimaliseerd. Boeken gaf ik weg, kleren ook, nu heb ik nog maar zo’n 200 spullen - keukengerei niet meegerekend. Ik had op een gegeven moment zelfs een lijst met al mijn spullen. Daar keek ik soms op, en wist ik weer wie ik in essentie was, die lijst gaf me houvast.

Ik heb nu alleen nog spullen die me helpen bij mijn pad. Zoals een voetbalshirt uit 1988, dat zal ik nooit wegdoen, en ook het concertkaartje van Michael Jackson - mijn grootste idool - zal ik altijd bewaren, want dat vertelt iets over mijn band met hem. Ik voel een sterke connectie: ook hij had een heftige jeugd en zocht naar een weg eruit via creativiteit. In 1992 zag ik hem in de Kuip, samen met mijn vader. Dat ene moment in dat volle stadion, ik blèrde keihard mee met ‘Man in the Mirror’:
‘If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change’.
Ik kan nog steeds huilen bij dat nummer.”

6 Mensen zijn vaker met zichzelf bezig dan met jou

“Ik denk nu bij alles wat ik doe: helpt dit bij het bereiken van mijn missie? Helpt dit voor een betere, groene wereld? Niet alleen bij spullen, ook bij mijn afspraken, mijn sociale leven. Als dat niet zo is, doe ik het niet of geef ik het weg. Zo heb ik geen tv meer, die helpt me niet, maar stoort vooral en houdt me weg bij wat ik wil en moet doen. Ik kies nu minder voor afleidingen en verplichtingen, zodat ik meer tijd en aandacht heb voor vrienden en boeken lezen: dingen die ik belangrijk vind. Ik laat me niet langer leven.

Ik heb in mijn leven te vaak rekening gehouden met anderen, wat ze van mij vonden en over mij dachten. Grappig genoeg merk ik nu dat mensen helemaal niet zo met mij bezig zijn. Mensen zijn vaker gewoon lekker met zichzelf bezig, terwijl jij je druk maakt over wat ze van je vinden. Toen ik het roer omgooide, kreeg ik geregeld kritiek. Soms was dat uit bezorgdheid, maar vaker omdat mensen zelf verlangden naar groei, naar ontwikkeling en verandering. Nu ik dat weet, heb ik minder last van kritiek en ben ik me minder van anderen gaan aantrekken. Hoewel, nu met het boek, vind ik alle reacties wel weer heel fijn, dus probeer ik iedereen persoonlijk te antwoorden.”

7 Leef met een groen hart

“Ik wil me blijven ontwikkelen, blijven kijken wat bij mij past. Een jaar geleden ben ik veganistisch gaan eten. Ik zag de documentaire ‘What the Health’ en wist toen op slag dat ik alleen nog plantaardig wilde eten. Mijn vriendin Claire, met wie ik de site ‘Growthinkers’ heb opgezet, en ik genieten enorm als we samen eten in een leuk veganistisch tentje. Het leven is sowieso fantastisch met Claire. Ik weet nu al dat ik altijd bij haar zal blijven. Zij is een vrouw met een eigen wil, zonder dat ze erg op de voorgrond treedt. Eigenlijk zijn we heel verschillend, maar dat is juist goed. Ik vind het fijn dat we allebei onze eigen dingen doen. Ik ben niet zo van de symbiose, maar we zijn wel echt een team. We willen allebei hetzelfde: leven met een groen hart.”

Schrijver en stemacteur Jelle Derckx (Arnhem, 1984) blogt op zijn site ‘Growthinkers’ over minimalisme, persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid. En hij maakt voor Happinez podcasts over duurzaamheid. Jelle groeide op in Amersfoort en ging naar de toneelschool in Utrecht. Hij doet nog steeds camera- en stemmenwerk. Na de toneelschool maakte hij een reis naar Brazilië en koos daarna voor een leven van minimalisme en duurzaamheid. Hierover gaat ook zijn boek ‘Verlangen naar minder’ (uitg. Luitingh-Sijthoff, € 15) dat deze zomer verscheen. Dit jaar zat hij ook in de jury van de Duurzame Jonge 100. Jelle woont samen met zijn vriendin in Amsterdam.

Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd? Meer levenslessen vindt u terug in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden