Schrijver en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel overleden

Elie Wiesel overleed vandaag op 87-jarige leeftijd. Beeld epa
Elie Wiesel overleed vandaag op 87-jarige leeftijd.Beeld epa

De Amerikaans Joodse schrijver en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz.

Wiesel was veertien jaar toen hij met zijn vader, moeder en zijn drie zusjes op transport naar Auschwitz werd gezet. Zijn moeder en jongste zusje werden omgebracht in de gaskamers. Wiesel werd later met zijn vader overgebracht naar Buchenwald, waar zijn vader vlak voor de bevrijding voor zijn ogen werd doodgeslagen. Later schreef Wiesel over de paradox dat er als het ware een Auschwitz nodig was om hem nader tot zijn vader te brengen.

Hij heeft lang gezwegen over zijn oorlogservaringen. "Tot in het midden van de jaren vijftig weigerde ik te praten", zei hij ooit hierover. "Ik was bang te praten, ik bleef zwijgen. Tot het moment dat ik tegen mijzelf zei dat wij overlevenden de plicht hebben te spreken. Het schrijven begon en werd een obsessie."

Zij bekendste boek is het autobiografische Nacht, dat in 1956 uitkwam. Hierin schrijft hij over zijn periode in de kampen en het schuldgevoel dat hij soms had omdat hij het overleefde terwijl miljoenen mensen stierven. "Nooit zal ik die nacht vergeten, de eerste nacht in het kamp die mijn leven in een lange nacht veranderde", luidt een citaat uit dat boek.

Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.

'Woordkunstenaar'
Eliezer Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. Na de oorlog verhuisde hij naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1963 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Wiesel gaf leiding aan de bouw van het Amerikaanse Holocaustmuseum.

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde dat 'de Joodse staat en het Joodse volk' in diepe rouw zijn door de dood van Wiesel. "De woordkunstenaar Elie heeft met zijn bijzondere persoonlijkheid en zijn fascinerende boeken de overwinning belichaamd van de menselijke geest over de wreedheid en het kwaad'', zei de premier.

Het Joods Wereldcongres noemde Wiesel in een reactie 'een baken van licht'. De Joodse wereld heeft volgens de organisatie enorm veel te danken aan Wiesel, die in 2010 door het congres werd onderscheiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden