Schrijver Dan Brown op zijn plek bij hengstenkeuring

reportage | Na de keuring wordt voorgelezen uit de Friese versie van bestseller 'Inferno'

LEEUWARDEN - Zo'n elf Friese paarden galopperen in een grote bak vol zand in het WTC-gebouw in Leeuwarden. Hun manen zwiepen in het rond en hun benen bewegen zich sierlijk voort. Het schouwspel tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek, die dit jaar zijn 135-jarig jubileum viert, fascineert de aanwezigen enorm. Het is een gouden business, volgens de fokkers uit het publiek. Komt een hengst in het stamboek terecht, dan levert hij een hoop geld op. Hoe hij daar een plekje in verovert, is simpel. Hij moet een mooi uiterlijk hebben en zijn stap, draf en galop moeten goed zijn. Niet alleen fokkers en paardenliefhebbers zijn afgekomen op het evenement dat van donderdag tot en met zaterdag duurt. Er is deze vrijdagmiddag ook één speciale gast aanwezig: op de vip-tribune zit de Amerikaanse schrijver Dan Brown. Zijn vrouw Blythe is er ook bij. Samen hebben ze een voorliefde voor het Friese Paard.

Hoe een van 's werelds populairste schrijvers - donderdag nog in het nieuws met zijn laatste boek 'Inferno' dat in 2013 met 376.775 exemplaren het bestverkochte boek in Nederland was - helemaal in Friesland terechtkomt? Zo'n anderhalf jaar geleden meldde Brown zich bij directeur Ids Hellinga. Die daarop besloot hem uit te nodigen voor de hengstenkeuring van dit jaar. "Ik vertelde aan een vriend dat Dan Brown kwam. Hij dacht dat ik een grapje maakte", vertelt Hellinga lachend tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van de Friese editie van 'Inferno', die na de hengstenkeuring plaatsvindt.

Uit het Friese exemplaar wordt ook voorgelezen, zodat Brown hoort hoe dat klinkt. "Toch wel het stuk over de Friese paarden hè?", vraagt de schrijver gekscherend.

Browns fascinatie voor het Friese paard is niet vanzelfsprekend, legt hij later uit. "Ik was altijd bang voor paarden. Ze zijn zo groot." Het was Blythe die daar verandering in bracht. "Mijn vrouw had altijd al een voorkeur voor het Friese ras. Toen ze drie jaar geleden op zoek was naar het mooiste, sterkste en slimste Friese paard en vervolgens op ons paard Dante stuitte, was ik meteen verkocht."

Hendrik Bosscha (74) uit het Friese Nes bij Akkeren snapt dat als geen ander. Hij is altijd al gek geweest van Friese paarden, "het is er met de paplepel ingegoten", maar hij fokt pas dertien jaar. "Als je hengst in het stamboek terechtkomt, is het net of je een lot uit de loterij wint. Daar doe je het voor."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden