Schrijvende vrouwen aangemoedigd

LEONIE BREEBAART en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Een 86-jarige dame opent vanavond de feestelijke prijsuitreiking van de wedstrijd #ikschrijf, waarmee een groep jonge vrouwelijke filosofen hun vak- en seksegenoten wil aanmoedigen vaker te publiceren. Mevrouw Den Oudsten-Bouter is de oudste van de 263 deelneemsters, de jongste, Dionne Zwier, is zeventien.

Een schrijfprijs alleen voor vrouwen? Is dat nog nodig? Dionne Zwier vindt van wel. Ze ziet #ikschrijf als een beweging die schrijvende vrouwen zichtbaar maakt. "Daar wil ik wel onderdeel van zijn."

Dát vrouwen minder dan mannen publiceren, met name in filosofie, is een feit. Volgens de vier organisatoren ligt dat niet per se aan uitgevers. Vrouwen zelf aarzelen vaak om manuscripten en artikelen in te dienen. Om hen daarin te stimuleren organiseerde #ikschrijf in de aanloop naar de wedstrijd meet-ups tussen ervaren en minder ervaren schrijfsters. "De enige eis: vrouw zijn. Sorry mannen!" staat op de website te lezen.

Zowel de oudste als de jongste deelneemster voelde zich aangesproken door het thema: 'Hoe maken we iets van de toekomst?' Dat een 86-jarige daarover mag denken, deed Bertha den Oudsten-Bouter deugd. Schrijven heeft ze altijd gedaan, vooral brieven, want daarin kun je verbinding leggen met anderen én dieper op de zaken ingaan - een behoefte die mannen in haar ervaring minder lijken te hebben. "Maar dat is maar een vermoeden".

Wat de zeventienjarige Dionne betreft, voor haar is schrijven een uitlaatklep geweest in een moeilijke periode."Door te schrijven neem je afstand, je gaat jezelf zien als derde persoon." Al schrijvend ontdekte de VWO-scholier dat ze alleen nog presteerde om zich ten opzichte van anderen te bewijzen. Dat leidde tot een burn-out. Met haar essay wil ze leeftijdgenoten waarschuwen. "Mijn hele generatie verliest zich in móeten. Er moet veel te veel; het gaat er niet meer om hoe het voelt." Dionne krijgt vanavond de #ikschrijf-aanmoedigingsprijs. Een schrijfmentor gaat haar begeleiden met essayeren én publiceren. Wie het allerbeste essay schreef, wordt vanavond bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden