Schrijnend tekort aan opvang voor slachtoffers mensenhandel

Slachtoffers van mensenhandel komen geregeld in de prostitutie terecht. Beeld ANP
Slachtoffers van mensenhandel komen geregeld in de prostitutie terecht.Beeld ANP

De wachtlijst voor slachtoffers van mensenhandel wordt steeds langer. Door het structurele tekort aan opvangplekken komen veel slachtoffers op straat te staan.

Dat schrijft het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) - landelijk meldpunt voor mensenhandelslachtoffers - in een brief aan de Tweede Kamer, waarover Trouw beschikt. Vandaag debatteert de Kamer over prostitutie en de bestrijding van mensenhandel.

Mensenhandel is al langer prioriteit voor politie en justitie. Uit de registratie van aard en omvang van het coördinatiecentrum blijkt dat steeds vaker slachtoffers worden aangetroffen. Maar, schrijft Comensha, het is 'schrijnend' dat door de toegenomen vraag naar opvang het aantal plaatsen 'ruim onvoldoende' is.

In 2010 waren er 993 geregistreerde slachtoffers van mensenhandel. Voor dit jaar verwacht Comensha 'weer een substantiële toename'. Nu is al sprake van 775 geregistreerde meldingen. Van januari tot en met september 2010 hadden 127 slachtoffers opvang nodig. In dezelfde periode dit jaar zijn dat er al 204.

Er zijn nu te weinig bedden beschikbaar, stelt Comensha. Voor de eerste opvang, nadat iemand uit een situatie van uitbuiting is gehaald, hanteert het coördinatiecentrum 'noodgedwongen' weer een wachtlijst. Twintig mensen wachten nog op een opvangplek.

Zij verblijven nu nog bij vrienden of in de daklozenopvang. In één geval zijn ouder en kind door jeugdzorg tijdelijk van elkaar gescheiden, omdat de moeder geen geschikte opvang heeft.

De bestaande opvangvoorzieningen kunnen de toestroom niet meer aan. Comensha bepleit in de brief daarom verdere uitbreiding van het aantal nood- en crisisbedden.

Ook is er volgens Comensha een noodoplossing nodig om te voorkomen dat slachtoffers weer in de prostitutie terechtkomen. Comensha pleit voor een noodfonds waaruit de opvang betaald kan worden, en het tijdelijk inzetten van lege bedden bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden