Schrijnend tekort aan ebola-artsen
In Nederland hebben zich slechts dertien geschikte kandidaten gemeld om uitgezonden te worden naar ebola-gebied. De bestrijding van de ziekte komt in gevaar door gebrek aan medisch personeel.
Welke Nederlandse artsen en verpleegkundigen willen naar ebola-gebied? De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen heeft grote moeite om geschikte medische hulpverleners te vinden. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), dreigt de ebola-operatie vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel.
Twee weken geleden riep minister Edith Schippers van VWS ziekenhuizen op om medisch personeel vrij te maken voor de ebola-missie. Sindsdien kreeg de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen (AzG) meer dan tweehonderd aanmeldingen binnen. Allemaal van artsen en verpleegkundigen die in strikte isolatie - in het kenmerkende plastic pak, met rubberen laarzen en skibril - ebola-patiënten willen verzorgen. Slechts dertien van de meer dan tweehonderd geïnteresseerden zijn daadwerkelijk gekwalificeerd en beschikbaar voor de missie. Dat is bij lange na niet voldoende.
"We hebben zeker honderd hulpverleners extra nodig om het werk uit te voeren", zegt woordvoerder Frank Theunissen van AzG. "Hoe minder we er hebben, hoe moeilijker het wordt." Een van de redenen dat er zoveel geïnteresseerden afvallen, is dat zij niet over de juiste kwalificaties of ervaring beschikken. Vanwege het risico op besmetting selecteert AzG hier streng op.
Praktische bezwaren
Er zijn in Nederland wel degelijk genoeg goed gekwalificeerde medische hulpverleners om aan de missie van AzG en andere hulporganisaties mee te doen. Maar die melden zich niet. Dat heeft praktische oorzaken, zegt voorzitter Ankie van den Broek van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde. "Die mensen hebben een baan, hebben een eigen huisartsenpraktijk of zijn in opleiding tot medisch specialist. Daar kunnen ze niet zomaar uitstappen, temeer omdat ze dan onbetaald verlof moeten opnemen. Ook kan het gevolgen hebben voor hun opleiding."
De vergoeding die AzG hulpverleners kan bieden (netto 800 euro per maand) is niet toereikend om het verlies aan inkomsten te compenseren. Bovendien haken mensen volgens AzG af omdat de missie lang duurt (al snel twee maanden) of ze reageren niet omdat het thuisfront bezwaar maakt wegens de risico's.
De overheid zou kunnen helpen om de praktische bezwaren weg te nemen, zegt Van den Broek. "De oproep van de minister aan de ziekenhuizen was heel makkelijk, maar hoe regel je het? Daar kan de overheid ook in faciliteren." Ze denkt bijvoorbeeld aan financiële ondersteuning zodat instellingen het loon van uitgezonden medewerkers kunnen aanvullen.
Volgens de WHO, die de internationale actie coördineert, zijn de komende maanden nog honderden dokters en verpleegkundigen nodig om verspreiding van het virus te stoppen. Die vacatures zijn moeilijk te vervullen. "Dat bedreigt nu de gehele operatie", aldus een WHO-woordvoerder in Washington. De organisatie denkt dat in de komende maanden alleen al 750 extra artsen nodig. Daarnaast is er grote behoefte aan verpleegkundigen en logistiek personeel.
Abonnees lezen vandaag in Trouw meer over ebola: interviews met Nederlandse artsen en nieuws over de verspreiding van ebola in de VS.