Schrijfwedstrijd

(Trouw)

Hoe ziet uw ’beter ik’ eruit? Is dat een dunner ik, een wijzer ik, een rustig of levenslustig ik, een stevig of juist zachter ik? Of heeft u helemaal geen beter ik en berust u daar in? Schrijf het op!

De mens is een oplichter, een hypocriet, een kleine ziel, een zwakkeling, ten prooi aan zijn eigen driften. Hij wil wel beter, worstelt vaak hevig maar komt zelden boven.

Het laffe, bange, blinde ikje, dát verbeelden schrijvers graag. Aan de loutering maken ze veel minder woorden vuil en dat begrijpt literatuurcriticus Rob Schouten wel: „Gelouterde personages zijn meestal heel saai.”

We vervelen ons bij de ex-hoerenloper die alleen nog maar zijn eigen vrouw bemint. Of bij de ex-alcoholist die voortaan zweert bij vruchtensap. We willen rottigheid lezen, opgaan in een woest en slecht leven. Dat is ook al eeuwen het nut van literatuur, zegt Schouten: „Die moet de lezer opvoeden juist door vreselijke dingen te tonen.”

De nieuwe Trouw-schrijfwedstrijd is dan ook heel moeilijk: we nodigen u uit om een verhaal te schrijven over ’Mijn beter ik’ waarbij we ons niet zullen vervelen. Dat verhaal mag verzonnen of autobiografisch zijn, het mag gaan over uw nieuwe, betere ik, maar ook over de slechte inborst die u met moeite heeft overwonnen.

We lezen vooral graag over de worsteling die aan de loutering voorafging: de stiekeme vreetpartijen voordat u eindelijk die kilo’s verloor, de onverschilligheid voordat het leed van de wereld u trof, de ruzies voordat u vrede vond. Want door met uw ellende – of die van uw personage – mee te leven, bereiken wij als lezers wat de Grieken een ’katharsis’ noemden: een reiniging van de ziel.

Ik-zoekers, ik-vinders en ik-schrijvers hebben wellicht baat bij de volgende tips.

Wie zijn beter ik wil ontdekken, gooit vaak zijn rugzak om en gaat op reis. Dat deed bijvoorbeeld Elizabeth Gilbert, auteur van de bestseller ’Eten bidden beminnen’. Gilbert, die aan het begin van haar reis net gescheiden, berooid en ontredderd is, varieert op een oud, romantisch thema. Haar fysieke reis door onder meer India is vooral ook een reis naar binnen. En daar, ’op de gigantische savanne van mijn hart’ vindt ze rust.

Gilbert ging bewust op zoek, maar vaak komt de loutering ongezocht, door een toevallige ontmoeting, een dramatische of heel kleine gebeurtenis, een indringend gesprek, een uitnodigende plek. In de roman ’Eilandgasten’ van Vonne van der Meer brengt de sfeer van het vakantiehuisje Duinroos op Vlieland veel personages tot een dieper inzicht. Zo ontdekt de weduwnaar Leo, die aanvankelijk vastbesloten is om zelfmoord te plegen, bijna terloops dat hij toch wil blijven leven.

Soms is het de liefde – ook de clandestiene – die het beste in de mens naar boven haalt. Dat ervoer Renate Rubinstein, schrijfster van het autobiografische, pas na haar dood verschenen boek ’Mijn beter ik’ (1991). Daarin onthult Rubinstein dat zij tien jaar lang een geheime verhouding had met Simon Carmiggelt, ’de meest getrouwde schrijver van Nederland’. Hij deed haar vergeten hoe ziek ze was (Rubinstein leed aan multiple sclerose), bij hem voelde zij zich letterlijk ’beter’: „Als hij er niet geweest was, zou ik mij al veel eerder een wegwerpartikel gevonden hebben.”

Een gezond ik of een dunner ik, een rustig of levenslustig ik, een geduldiger, steviger of wijzer ik, ieder beter ik is weer anders. En heel vaak blijft het onbereikbaar, zo blijkt ook uit het gedichtje van Joop Goudsblom, waaraan Renate Rubinstein de titel van haar boek ontleende: „Mijn beter ik en ik / Streden erop of eronder. Mijn beter ik bezweek, / Nu ben ik, goddank, zonder.”

Zo erg is dat blijkbaar niet.

Bent u definitief gestopt met roken, zwartrijden of overspel? Geeft u tegenwoordig gul aan goede doelen, komen de Marokkaanse buren nu wél bij u eten, maakt u meer tijd voor uw gezin, is uw hart groter en uw blik milder geworden? Doe dan – in de Maand van de Spiritualiteit – mee aan de Trouw-schrijfwedstrijd.

Autobiografische én fictieve verhalen zijn welkom, zolang ze maar aan de volgende eisen voldoen: ze tellen maximaal 1000 woorden. Ze zijn uiterlijk bij de redactie binnen op zondag 30 november 2008. En ze geven, in zo verzorgd mogelijk proza, antwoord op tenminste één van de volgende vragen: Hoe vond u (of uw personage) een ’beter ik’? Hoe zag dat ’beter ik’ eruit? Of waardoor ontdekte u dat u helemaal geen beter ik hééft?

U kunt uw bijdragen vóór 1 december 2008 insturen via onze website www.trouw.nl/schrijf. Per post versturen kan ook: Trouw, t.a.v. de verhalenjury,Postbus 859, 1000 AW Amsterdam.

* De hoofdprijs is een speciaal ’Lust om te lezen’ arrangement met twee overnachtingen in het Blooming Hotel in schrijversdorp Bergen.

* De tweede prijs is een online Trouw-Poëziecursus.

* De winnaar van de derde prijs krijgt de cd-box ’De meisjes van Puccini’.

*Schrijvers van de beste tien inzendingen ontvangen bovendien een exemplaar van de nieuwe uitgave van Renate Rubinsteins ’Mijn beter ik’, die op 11 november bij uitgeverij Augustus verschijnt, met een inleiding van Hans Goedkoop.

Schrijft u gedichten, een dagboek, verhalen, boekrecensies? Bent u op zoek naar lezers? Begin dan een blog op www.trouw.nl/schrijf, Trouws vrijplaats voor schrijvers op internet. Met schrijfwedstrijden, de taalrubriek en taalquiz van Jaap de Berg, de column van Hella Kuipers en wisselende gastblogs van debuterende schrijvers. De site is ook leuk voor lezers: schrijf uw eigen recensie 'Suezkade' van Jan Siebelink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden