Schrijfwedstrijd Respect & Werk

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Respect op het werk kan gaan over ontzag, eerbied of erkenning. Wat betekent respect op het werk voor jou? Schrijf een blog en maak kans op een prijs van 500 euro en plaatsing in Trouw. De tweede prijs is 300 euro, de derde 200 euro.

Hoe werkt het?
Bloggen kan alleen na registratie.
Schrijf een blog van ongeveer 500 woorden en publiceer deze op de Respect & Werkpagina.
Je inzending moet uiterlijk 7 juni binnen zijn.

Inzendingen
Ook alle inzendingen vindt u op de Respect & Werkpagina.

Vanwaar deze blogwedstrijd?

In dagblad Trouw zijn we eind maart begonnen met een project over Respect & Werk. In de krant en op de site verschijnen een serie artikelen. Het project zal op 11 juni uitmonden in een symposium over het onderwerp.

Symposium
Het symposium Respect & Werk, dat wordt georganiseerd door dagblad Trouw, Instituut Gak en Trouw-journalist Henk Steenhuis, vindt plaats in het Academiegebouw op Domplein 29 in Utrecht.

Aanmelden voor het gratis symposium kan hier.

Winnaar
De winnaar wordt bekendgemaakt op het symposium Respect & Werk op 11 juni.

Wat is respect?
Respect is één van de vaagste termen uit ons taalgebied. Wat betekent 'respect' precies? Is het beleefdheid, erkenning, status, ontzag, gezag?

En waarom willen we zo graag respect op het werk? Bij de politie, in het onderwijs, de zorg, in de schoonmaakbranche - elke werknemer heeft er behoefte aan. Hoe werkt respect? Wat is het verband tussen respect & zelfrespect. En waardoor gaat respect verloren?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stuurde in november 2012 een persbericht rond met de kop: 'Minder Nederlanders ervaren respectloos gedrag'. Mee eens? Of juist niet, en waarom niet?

Onderzoek
De Amerikaanse arbeidssocioloog Richard Sennett zegt: 'Gebrek aan respect kan, hoewel minder agressief, even kwetsend zijn als een regelrechte belediging. De ander wordt weliswaar niet beledigd maar krijgt ook geen erkenning. Hij of zij wordt niet gezien als een volwaardig mens die er toedoet.'
Herken je dit?

Uitkomst van een onderzoek onder 1.800 werknemers: 'Salaris verliest het van respect'. Respect krijgen op de werkvloer is het meest van invloed op de medewerkerstevredenheid.
Op wat voor respect doelen zij? Geldt dit ook voor jou?

Terwijl een Sirespotje uit 2011 dramatische beelden laat zien van hulpverleners in oorlogssituaties vertelt een galmende stem in het Engels dat medisch personeel, belast met het verzamelen, vervoeren of behandelen van gewonden en zieken verbonden aan de strijdkrachten, onder alle omstandigheden gerespecteerd en beschermd zal worden.
Als we in oorlogstijd respect hebben voor hulpverleners waarom dan niet in vredestijd?

Oude betekenis
Het woord 'respect' komt van het Latijnse woord re-spicere, dat letterlijk 'terugkijken', 'omkijken' betekent. In de Oudheid, als een Romein in Athene verbleef, liep hij gevaar om als vreemdeling aangevallen en beroofd te worden. Daarom spiedden deze vreemdelingen altijd over hun schouder, uit ontzag voor eventuele rovers en andere onverlaten.

Heeft respect deze oude betekenis nog? En zo ja, waar zie je hem terug?

Inspiratie gekregen? Dan kan je je hier registreren en direct beginnen.

Aanmelden symposium Respect & Werk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden