Schrijft uw kliniek rode cijfers? Even met Winter bellen.

En zo heeft oud-radioloog Loek Winter dan toch zijn derde hospitaal te pakken.

Met de gezondheidszorg was Winter van jongsaf aan vertrouwd: zijn vader was huisarts en wie op diens aanraden een pil moest slikken, kon die bestellen bij de moeder van Loek, die de apotheek aan huis bestierde. Een studie geneeskunde en een loopbaan als radioloog in verschillende ziekenhuizen leken vanzelfsprekend.

Maar Winter wilde meer. Al in 1995 opende hij zijn eerste Diagnostisch Centrum, private klinieken waar mensen snel terecht konden voor medisch onderzoek. En dat in de tijd van de vaak lange wachtlijden in de zorg. Winter bouwde deze verzameling klinieken snel uit. Maar een compleet ziekenhuis, dat leek hem ook wel wat.

Zijn zegetocht begon zes jaar geleden bij de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Ook die ziekenhuizen zaten in acute financiële problemen. Winter (55) kreeg de begroting weer op orde. Met een injectie van het kabinet - dat een ziekenhuis in de regio wilde behouden. En door straf te bezuinigen. Want dat is het recept-Winter: koop een (bijna) failliete zorgboedel, werk de oude managers grotendeels de deur uit en in hun kielzog dokters en verpleegkundigen die slecht functioneren of die dingen doen die geen winst opleveren. Een ziekenhuis kan bovendien veel meer opereren als een bedrijf, vindt Winter, door bijvoorbeeld af te dingen bij de bedrijven die alle pleisters, bedden en scalpels leveren.

Het ziekenhuislandschap was inmiddels veranderd: dokters kregen niet langer een vast budget maar werden per verrichting betaald. Wie daarin niet kon meekomen, kwam in de problemen. In 2012 leek Winter zijn slag te slaan in Zoetermeer, waar het Langelandziekenhuis eveneens in hoge geldnood was gekomen. Met de schuldeisers van dit ziekenhuis onderhandelde hij over een soepele aflossing, maar ze deden naar zijn zin te weinig water bij de wijn.

Rond die tijd verwierf de Hilversummer ook de, eveneens noodlijdende, Thomashuizen, waar volwassen verstandelijk gehandicapten op kleine schaal en onder begeleiding wonen. Winter nam een meerderheidsbelang in de overkoepelende stichting. Ook de antroposofische Zonnehuizen voor verstandelijk gehandicapten voegde hij aan zijn bezit toe.

Eveneens in 2012 toonde de geboren Voerendaler interesse in het Sint Jans Gasthuis in Weert, maar die overname kreeg hij niet rond. Vorig jaar diende zich een buitenkans aan voor MC, het bedrijf van Winter. Nu was het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in de problemen gekomen. Financieel, maar ook bestuurlijk: de eigenaren vochten elkaar de tent uit. Pikant genoeg was Winter jaren eerder, nog voordat zijn aankoopronde begon, directeur van de Jan van Goyenkliniek, een privaat hospitaal dat deels eigendom was van datzelfde Slotervaartziekenhuis. En het waren ruzies over de vraag 'waar gaat de winst naartoe' die ertoe leiden dat hij in 2012 vertrok.

Nu bezat hij het Slotervaart, en ook hier volgde een forse bezuiniging: ruim tien procent van de staf. Een voorbode van de veranderingen die de Sionsberg wachten. Enkele afdelingen zullen blijven, zoals cardiologie en chirurgie. Maar een groter aantal disciplines wordt tot nu toe niet genoemd, zodat de kans groot is dat Dokummers verder zullen moeten reizen.

Winter - getrouwd, twee zonen - is ook alweer een tijdje hoogleraar aan de Nijenrode Universiteit, een deeltijdfunctie. Maar omdat de kans groot is dat meer zorginstellingen krap bij kas komen te zitten, is Dokkum waarschijnlijk niet zijn laatste uitbreiding.

...de 'zorgondernemer van Nederland' tot de partijen behoort die het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum overnemen van de failliete zorggroep Passana.

in het nieuws omdat ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden