Schrijfster Renate Dorrestein overleden

Schrijfster Renate Dorrestein in haar schrijfkantoor aan huis in Aerdenhout. Beeld ANP
Schrijfster Renate Dorrestein in haar schrijfkantoor aan huis in Aerdenhout.Beeld ANP

Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar uitgeverij Podium zondag bekend. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout.

Redactie

Volgens haar uitgever verliest de Nederlandse literatuur "een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven".

Afgelopen september maakte de schrijfster bekend dat ze aan slokdarmkanker leed, via een interview in de Volkskrant. De prognose was niet best, artsen gaven haar nog geen jaar. Maar over het naderende einde wilde ze niet meer praten, althans niet in de krant: “Ik wil er geen kroniek van een aangekondigde dood van maken. Straks krijgen we het probleem dat ik niet op tijd dood ga. Dan zeggen de mensen: ‘Huh, lééft die nog? Die heeft ook altijd wat te piepen’.”

Waar Dorrestein nog wél graag over praatte was ‘het huis van de fictie, met haar oneindige kamers en zalen’ - de metaforen vloeiden moeiteloos uit haar mond. In dat huis verbleef ze tijdens haar ziekteperiode zoveel mogelijk, tussen de ziekenhuisbezoeken door. In die periode maakte ze een zelfportret met selectie uit eigen werk, genaamd 'Dagelijks werk. Een schrijversleven'.

In wat haar laatste werk zou blijken te zijn, diepte ze artikelen, brieven, kattebelletjes, lezingen en inleidingen op - deels ongepubliceerd of alleen in kleine oplages. Haar reden om dit boek, of 'oefenoeuvre' zoals ze het zelf omschreef, te schrijven? "Stel je voor dat je na je dood, als je je niet meer kunt verweren, een biográáf achter je aan krijgt."

Carrièreverloop

Renate Dorrestein (25 januari 1954) debuteerde met de roman ‘Buitenstaanders’ (1983) en schreef daarna nog zo’n 35 andere boeken, waaronder ‘Ontaarde moeders’ (1992), ‘Een hart van steen’ (1998), ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’ (2006) en ‘De stiefmoeder’ (2014).

In veel van haar romans staan bloedverwanten elkaar naar het leven en is het gezin bepaald geen veilige haven, eerder een gevangenis.

De zelfmoord van haar zusje in 1979 speelde een belangrijke rol in haar leven en werk, zoals onder meer blijkt uit ‘De blokkade’ (2013), waarin ze haar eigen writersblock beschrijft.

Haar beste boek is ‘Weerwater’ (2015), vond de schrijfster zelf: “Daarin komen alle draden uit mijn oeuvre samen.” In deze apocalyptische roman wordt de hele wereld vernietigd, op één plek na: Almere, of all places.

Dorrestein wordt op Hemelvaartsdag, 10 mei, in besloten kring begraven. Door het hele land worden in boekhandels en bibliotheken condoleanceregisters geplaatst waar "lezers een laatste groet kunnen brengen", meldt de uitgever.

Lees ook: Soms is iets verdringen het allerbeste wat je kunt doen

Schrijfster Renate Dorrestein was ongeneeslijk ziek, maar over haar naderende dood wilde ze niet praten. Liever blikte ze terug op haar schrijverschap en ‘het zelfgekleide knutselgezin’, een belangrijk thema in haar werk. ‘We zijn geen mislukte zielen als we alternatieve banden smeden.’

Lees ook: Renate Dorrestein over Renate Dorrestein

Terzijde geschoven is Renate Dorrestein zelf zeker niet, en ze zal vermoedelijk ook niet snel in vergetelheid raken. De aanleiding tot de terugblik was het droevige feit dat 'Dagelijks Werk' waarschijnlijk haar laatste boek zou zijn. Afgelopen september maakte de schrijfster bekend dat ze terminaal ziek is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden