Schrijfster Rachel Held Evans (1981-2019) hield haar christelijke geloofsgenoten een spiegel voor

Voor haar boek ‘De deugdzame huisvrouw’ sliep Rachel Held Adams naar bijbels voorschrift een poosje in een tent.Beeld Hollandse Hoogte / Zuma Press

Rachel Held Evans, een populaire christelijke schrijfster uit de VS, is op 37-jarige leeftijd overleden. Ze was een invloedrijke stem onder progressieve christenen en hekelde evangelicale geloofsgenoten die president Trump steunen.

Amerikanen leerden Evans kennen door haar veelgelezen blog, ze was een succesvol schrijfster en veel gevraagd als spreekster. Nadat ze had gebroken met het conservatisme waarmee ze was opgegroeid, aarzelde ze niet haar geloofsgenoten te bekritiseren voor de wijze waarop ze omgingen met zaken als racisme, abortus, huwelijk, de positie van de vrouw in kerk en samenleving én voor hun steun voor Donald Trump.

In 2014 verliet zij haar evangelicale kerk en stapte over naar een gematigder episcopaalse kerk. Ze zei dat ze er genoeg van had steeds maar haar kerk te willen veranderen en zich in plaats daarvan wilde richten op het bouwen van een nieuwe gemeenschap, waarin plaats moest zijn voor de ‘vluchtelingen van de kerk’: vrouwen die een kerkelijk ambt wilden bekleden, homoseksuele christenen en diegenen die weigeren te kiezen tussen ‘hun intellectuele integriteit en hun geloof’.

Polygamie

Haar doorbraak als schrijfster was het in 2012 verschenen ‘A Year of Biblical Womanhood’, in Nederland vertaald als ‘De deugdzame huisvrouw’, dat ging over het jaar waarin ze strikt gehoorzaamde aan zoveel mogelijk bijbelse geboden voor vrouwen. 

In de aanloop naar Pasen, tijdens haar ongesteldheid, kampeerde Evans in een tent in haar tuin. Een tijd lang vermeed ze seks, raakte ze haar echtgenoot niet aan en ging ze niet naar de kerk. Ze ontdekte dat polygamie bijbels is, net als het verkopen van je dochter om schulden af te lossen. Volgens haar kiest iedere gelovige zijn eigen voorschriften uit de Bijbel.

Evans’ overlijden maakte dit weekend veel los onder christenen in de Verenigde Staten en was een van de meest besproken onderwerpen op Twitter. “Deze vrouw was een geschenk voor ons allen. Een licht”, twitterde Deborah Jian Lee.  “Ze vertelde niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van ons.”

Evans is in 1981 geboren in de Amerikaanse staat Alabama. Ze overleed zaterdag in een ziekenhuis in Nashville, waar ze was opgenomen vanwege een infectie. 

Lees ook: 

Vrouw leeft een jaar lang strikt volgens de Bijbel

Ze onderwierp zich aan haar man en sliep tijdens haar menstruatie in een tent. Blogger Rachel Held Evans gehoorzaamde een jaar lang aan zo veel mogelijk bijbelse geboden voor vrouwen. Haar conclusie: iedere gelovige selecteert zijn eigen voorschriften.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden