Schrijf pas een boek als je 44 bent

REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Je kunt het beste een boek schrijven als je rond de 40 bent, heeft hoogleraar toegepaste econometrie Philip Hans Franses (1963) uitgerekend. De Russische schrijver Lev Tolstoj was zo oud toen hij zijn meesterwerk 'Oorlog en vrede' schreef. Schrijvers beleven volgens Franses op hun 44ste hun piekmoment, op ongeveer 60 procent van hun leven.

Franses heeft in juryrapporten van de Nobelprijswinnaars voor Literatuur gespit. Van de 89 winnaars die inmiddels overleden zijn, heeft hij opgezocht wanneer zij hun beste werk schreven. "En dan is het een simpel rekensommetje", zegt hij. Wat dan het belangrijkste werk van een schrijver is, heeft Franses uit het juryrapport gehaald. "Want dat zijn wel mensen die er verstand van hebben."

Vorig jaar rekende hij uit dat het piekmoment van schilders op hun 42ste ligt. Wetenschappers pieken veel vroeger: rond hun 30ste. Franses' verklaring voor dit verschil: "Wetenschap is topsport. Ik zie het aan de promovendi bij ons op de Erasmus, die maken de langste dagen. Om een goed boek te schrijven, heb je levenservaring nodig."

Het onderzoek van Franses wordt in de eerstvolgende uitgave van Creativity Research Journal gepubliceerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden