schrijf! / Nederland telt anderhalf miljoen droomschrijvers

Nederland telt 1 miljoen hobbyschrijvers en nog eens 1,5 miljoen ’aanstaande auteurs’. „Dat is de bestselleritis-cultuur", zegt Renate Dorrestein.

Stephanie Engel

De brievenbussen van uitgeverijen zouden wel eens kunnen gaan uitpuilen. Want zo’n 93.000 hobbyschrijvers zijn van plan om hun manuscript naar een uitgeverij te sturen. Dat blijkt uit het Trouw Schrijfonderzoek 2007, een representatief onderzoek onder 2622 personen, gehouden door TNS NIPO. Het is, voor zover bekend, het eerste Nederlandse onderzoek naar schrijven als hobby sinds 1998.

Een van de opvallendste conclusies is dat er meer mensen zijn die over schrijven fantaseren, dan mensen die het ook daadwerkelijk doen. Al zijn dat er ook al heel veel: ruim 1 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder schrijven als hobby. Nog eens 1,5 miljoen doen dat nu niet, maar zeggen het wel van plan te zijn.

Zij voelen zich mogelijk aangetrokken tot de romantiek van het schrijven, maar kunnen voor de activiteit zelf (nog) geen tijd of enthousiasme opbrengen.

Schrijfster Renate Dorrestein vermoedt dat veel mensen vooral fantaseren over schrijver zijn: „Ik denk dat de bestselleritis-cultuur daar een van de oorzaken van is: het is tegenwoordig voor een enkele schrijver mogelijk om rijkdom, roem en glorie te vergaren.”

Een derde van de hobbyschrijvers koestert de ambitie óf de droom officieel te debuteren. Maar de meeste schrijvers ervaren hun hobby als uitlaatklep of ontspanning.

De populairste genres zijn het blog op internet en het (papieren) dagboek. Ook gedichten en korte verhalen zijn populair. Aan het grote project van een roman waagt slechts 4 procent van de schrijvers zich.

Er zijn meer vrouwen dan mannen die als hobby schrijven. Ruim 40 procent van de amateurschrijvers is jong (18 tot 34 jaar). Verder zijn ze relatief hoog opgeleid en welgesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden