'Schrijf drankje tegen dementie niet voor'

Beroepsgroepen adviseren Souvenaid niet in richtlijn op te nemen

Het doek lijkt voorlopig gevallen voor Souvenaid, het dieetdrankje van Nutricia dat iets zou uithalen in het beginstadium van dementie. De beroepsgroepen die zich met dementie bezighouden, adviseren om het drankje niet voor te schrijven. Dat staat in de concept-richtlijn 'diagnostiek en behandeling van dementie' van de Nederlandse verenigingen van geriaters, neurologen en psychiaters, de NVKG, de NVN en de NVP.

De richtlijn bepaalt hoe artsen in de spreekkamer met dementie moeten omgaan en welke producten ze moeten voorschrijven. Het is een belangrijk document voor de behandeling van dementie. Al jaren soebatten artsen over de invulling ervan.

De passage over het drankje Souvenaid is interessant, omdat er nog geen medicijn tegen dementie is. Nutricia claimt dat Souvenaid dat wel is. Uit twee onderzoeken bleek dat een testgroep Souvenaiddrinkers op sommige geheugentesten iets beter scoorde dan de groep niet-drinkers.

Maar de onderzoeken naar Souvenaid zijn door Nutricia zelf betaald, en onder meer uitgevoerd door Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam. Nutricia is een sponsor van het Alzheimercentrum.

Volgens critici zou Scheltens door Souvenaid aan te prijzen, vooral sponsor Nutricia tevreden willen stellen. Scheltens heeft altijd afstand genomen van die beschuldiging. Hij pleitte recentelijk voor de richtlijncommissie voor het middel. Maar volgens de beroepsgroepen waren de resultaten niet overtuigend.

Er lopen nog wel twee internationale onderzoeken naar Souvenaid. Maar zolang de resultaten daarvan er niet zijn, luidt het advies aan geriaters, neurologen en psychiaters om het middel niet voor te schrijven. Voor fabrikant Nutricia is dat vervelend. Want als een product niet in zo'n richtlijn wordt opgenomen, willen zorgverzekeraars het niet vergoeden. Na negatieve publiciteit waren die daar overigens al mee gestopt.

Dat begon toen NRC Handelsblad begin vorig jaar berichtte over de claim van Nutricia dat het middel zou worden opgenomen in de zogeheten Zorgstandaard Dementie. Alzheimer Nederland maakt deze standaard zodat gemeenten, patiënten en zorgkantoren weten hoe ze met dementie moeten omgaan. De claim van Nutricia bleek onjuist. Alzheimer Nederland zei toen met een advies over Souvenaid te willen wachten tot een standpunt van de beroepsgroepen.

De nieuwe richtlijn is overigens nog niet ondertekend door de neurologen en de psychiaters. Maar volgens een ingewijde is het besluit over Souvenaid unaniem genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden