’Schrap helft wijken van Vogelaarlijst’

De Vogelaaraanpak dreigt te mislukken, omdat het budget te veel wordt versnipperd, waarschuwt de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer.

Het geld voor de Vogelaarwijken is een druppel op een gloeiende plaat. Er is veel meer nodig om de slechtste oude stadswijken erbovenop te helpen, zegt de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer van grotestedenbeleid. Volgens de PvdA-wethouder smeert dit kabinet de financiële steun uit over te veel wijken.

Minister Van der Laan (wonen, wijken en integratie) gaf in mei 30 miljoen euro aan vijftien wijken die geen Vogelaarwijk zijn, maar kampen met leefbaarheidsproblemen. Voor zulke wijken ligt nog eens 30 miljoen op de plank. Daarnaast steken de zogeheten ’bloemkoolwijken’ (woonerfwijken uit de jaren zeventig en tachtig) hun vinger op, omdat ze nu al beginnen te verloederen. En in de herfst komt de minister met een actieplan voor de ’krimpgemeenten’ die bewoners en bedrijven zien vertrekken.

Het volgende kabinet moet prioriteiten stellen, reageert Schrijer: „Geld niet uitsmeren, maar concentreren.” Hij pleit ervoor na 2010 het aantal Vogelaarwijken te halveren tot twintig. De situatie in pakweg een Amersfoortse Vogelaarwijk staat in geen verhouding tot de problemen in bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid, vindt hij. Een Rotterdamse buurt als Oud-Charlois krijgt 2 miljoen euro uit het Vogelaarfonds. Oud-Charlois tobt, net als omliggende buurten als de Tarwewijk en Carnisse, met veel particulier woningbezit dat slecht wordt onderhouden en misbruikt als drugspand, illegaal pension of wietplantage. Schrijer schat dat er tussen de 200 en 300 miljoen nodig is om de komende tien jaar 4000 à 5000 probleempanden in Rotterdam-Zuid op te kopen, te moderniseren en op een nette manier te verhuren via de woningcorporaties.

De havenstad probeert in Oud-Charlois het tij te keren door leegstaande woningen voor een bodemprijs te verhuren aan beginnende kunstenaars. Schrijer hoopt dat die de nieuwe middenklasse van de wijk gaan vormen. Aan de zuidrand van Rotterdam wil hij de opkomende allochtone middenklasse vasthouden door eengezinswoningen met tuin te bouwen. Tot 2016 hebben het gemeentebestuur en vijf corporaties daar 1 miljard euro voor vrijgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden