'Schrap aftrek hypotheekrente'

De hypotheekrente-aftrek moet worden afgeschaft, omdat deze fiscale mogelijkheid om het eigen huis af te trekken, huizenbezitters bevoordeelt boven huurders.

redactie politiek

Dit adviseert de Vrom-raad in een reactie op de concept-nota 'wonen' van staatssecretaris Remkes (VVD). Voorzitter van de raad is PvdA'er Quené, lid is onder anderen oud-CDA-fractievoorzitter Brinkman.

De Vrom-raad vindt het onbegrijpelijk dat Remkes in zijn nota voorbijgaat aan hét fiscale instrument voor de bevordering van het eigen woningbezit, de hypotheekrente-aftrek. De raad wijst dit instrument af, omdat vooral mensen die al een huis hebben en dat best zelf kunnen betalen, er profijt van hebben. Ook drijft het de huizenprijzen op, waardoor die onbereikbaar worden voor beginners op de koopmarkt.

Het uitgangspunt zou volgens de raad neutraal moeten zijn, en niet de koper bevoordelen boven de huurder. De 'denkrichting' van het adviesorgaan is de hypotheekrente-aftrek en het huurwaardeforfait af te schaffen en het eigen huis te beschouwen als vermogen en het als zodanig te belasten.

De twaalf miljard die door het schrappen van de aftrek vrij zou komen, zou grotendeels ten goede moeten komen aan de groep die nu profiteert. Met dien verstande dat het geld meer moet komen bij diegenen die het het meest nodig hebben: de beginners en mensen die met moeite hun eigen huis kunnen houden. Er zou wel een fatsoenlijke overgangsregeling moeten komen.

Vorig jaar adviseerde dezelfde vrom-raad een staatscommissie in te stellen die zich over de politiek-gevoelige kwestie van de hypotheekrente-aftrek zou moeten buigen. Staatssecretaris Remkes voelde er niets voor, juist omdat het zo'n politieke kwestie is. Niet alleen bij Remkes eigen VVD trouwens, zeker ook bij de PvdA.

Volkshuisvestingsdeskundige prof.dr.ir. J. van der Schaar zei niettemin in een toelichting op het advies: ,,Of dit advies ook kansloos is, moet nog blijken. Maar het kan niet ontkend worden dat wat in Den Haag taboe is, verder overal volop wordt besproken.''

Bij regeringspartij PvdA is het advies echter slecht gevallen. PvdA'er Duivesteijn sneerde gisteren dat de 'denkrichting' van de Vrom-raad niet meer is dan een luchtballon, een losse flodder waar Remkes niet op in hoeft te gaan. ,,Dit is heel oppervlakkig, te gênant om het serieus te nemen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden