Schraal PSV verslaat armoedig Feyenoord, maar Cocu mag trots zijn

Gaston Pereiro (links) en Steven Bergwijn van PSV juichen na de 3-1 van Pereiro. PSV wint in de Kuip met 3-1 van Feyenoord.  Beeld ANP
Gaston Pereiro (links) en Steven Bergwijn van PSV juichen na de 3-1 van Pereiro. PSV wint in de Kuip met 3-1 van Feyenoord.Beeld ANP

De schrale koploper PSV liep zondag alweer uit op de verzakende achtervolger Ajax. Trainer Cocu kon tevreden zijn: hij weet allang wat hij kan vragen en wat niet.

Henk Hoijtink

Toen de nieuwe bondscoach van Oranje, terug uit het buitenland, zei dat het met het Nederlandse voetbal zo slecht niet was gesteld als misschien gedacht, moest hij nog aan zijn ronde langs nationale trainingsvelden en stadions beginnen. Zou Ronald Koeman er nog zo over denken, als hij er ten diepste natuurlijk al zo over dacht? Meteen in de speelronde waarin iets van spanning in de titelstrijd leek teruggekeerd, liep de schrale koploper alweer uit op de verzakende achtervolger.

PSV zegevierde zondag bij Feyenoord (1-3), nadat Ajax zich niet had kunnen ontdoen van ADO Den Haag (0-0) en daarmee maar weer eens de vraag had opgeroepen of zijn spelers nu werkelijk beter zijn dan de minder aansprekende van de waarschijnlijk toch aanstaande kampioen – en hoeveel dan. PSV staat alweer zeven punten voor op Ajax, even veel als vóór de rode kaart van aanvaller Lozano vorige week, én het bemoedigde zichzelf zondag met een gezien zijn begrensde vermogens deugdelijke zege.

Laat vooropgesteld blijven dat PSV weinig kan worden verweten, en zijn trainer Cocu hoegenaamd niets. Cocu handelt en schuift naar de beperkingen, vanaf het begin van dit seizoen al, elke week weer. Veel meer dan basale speelplannen kan hij niet uitdenken, maar dat van zondag loonde ten volle. Vooral op het middenveld trokken zijn spelers fel van leer, met een voorspelbaar gevolg: het werd een zee van onkunde, die zône, met aan weerszijden eenvormige middenvelders en die van PSV door hun wilskracht licht in het voordeel.

Niemand is onmisbaar

PSV en Cocu ervoeren dat ze zich niet alleen in moreel opzicht niet zo hadden moeten blameren met hun verweer tegen de onbetwistbare straf voor Lozano. Enige paniek was misschien voorstelbaar gezien het wankele spel, maar niemand is onmisbaar, in de Nederlandse tombola al helemaal niet. Pereiro nam de honneurs voor Lozano waar met een assist, bij 0-2, en een doelpunt (1-3).

Verdediger Arias had de score geopend, met een vallende kopbal (0-1) na een lage voorzet van Bergwijn, die zelf het tweede doelpunt kon maken. Weggestuurd door Pereiro, mocht Bergwijn verdediger Nieuwkoop voor wat tekenende onhandigheid danken (0-2). Vroeg in de tweede helft kopte Vilhena in (1-2) na een voorzet van Boëtius en een missertje van Schwaab, zo eentje waardoor Cocu zelden rustig kan zitten. Maar weldra kon Pereiro hem geruststellen (1-3), op een dag waarop er toch minder gaten bij PSV vielen dan doorgaans.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst verlaat het veld nadat zijn ploeg met 3-1 heeft verloren van koploper PSV. Beeld ANP Pro Shots
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst verlaat het veld nadat zijn ploeg met 3-1 heeft verloren van koploper PSV.Beeld ANP Pro Shots

Armoedig

Dat lag deels natuurlijk ook aan het radeloze Feyenoord, de nu wel heel ver teruggeworpen kampioen die het vizier op de beker wil richten, met woensdag de halve finale tegen Willem II. Maar die (troost)prijs is ook zomaar nog niet gewonnen met de grotendeels kleurloze spelers in De Kuip. De balbehandeling van Toornstra, Amrabat en ook aanvoerder El Ahmadi zondag onder al de minste druk – het was armoedig om te zien. Zo kunnen altijd al weinig bijzondere spelers terugvallen, als er geen vertrouwen meer is, zoals dat dan heet.

Gniffelen

Die van PSV waren niet heel veel beter: Hendrix en Van Ginkel op het middenveld, de stramme Luuk de Jong voorin, een gebrek aan verfijning in alle linies. Maar dat beseft trainer Cocu al het hele seizoen. Hij was trots op zijn spelers, zei hij zondag. Een groot woord, maar begrijpelijk: ze waren vooral in het hoofd beter dan de tegenstander, en Cocu weet allang wat hij kan vragen, dat bijvoorbeeld, en wat niet. Het zogenaamd betere Ajax staat weer op afstand, en wat ze er met de maatstaven van hun tijd van vinden, hoe hij erom kan gniffelen, dat bespreken Cocu en Koeman ongetwijfeld een keer in de beslotenheid van een onderonsje.

Vertrouwen

“Hier zit een trotse en tevreden trainer”, zei PSV-coach Cocu na de 1-3 overwinning bij Feyenoord. “We hebben uitstekend gespeeld. We zaten met strijd en passie overal tussen. Dat was de basis voor het eindresultaat.”

Feyenoord zit volgens trainer Van Bronckhorst ‘in een moeilijke fase’. “Aan de bal was het heel moeizaam. Als we niet goed beginnen, komen we er niet meer in. Je ziet dat het vertrouwen er niet is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden