Schouten

Nina Brink slaagde er immers ook in: op eigen kracht ten onder gaan en de schuld aan anderen geven. Waarschijnlijk de beste manier om er sterk uit te komen, je geweten overslaan. En geef toe, Tara Singh Varma kan zich toch ook met recht ziek voelen; kijk maar, ze is in de war, ze heeft suikerziekte en ze is een pathologische leugenaar. Pathologisch, het woord zegt het al; natuurlijk zal er een psychiater zijn die het ziektebeeld bevestigt. Misschien nog een toefje theatraliteit vanwege de andere culturele achtergrond erbij en klaar is Kees. En wat meer is, diep in het hart herkent iedere Nederlander de symptomen. Wie heeft er nooit 's ochtends voor het schoolgaan even een thermometer langs de centrale verwarming gehouden ten einde met een opeens ongezond blosje schoolziek thuis te blijven: ik ben lekker ziek! Prinsheerlijk lig je een dagje in bed en voelt je zwakker worden!

En was Singh Varma niet al ziek, dan is ze het inmiddels voor het gevoel wel geworden door vanuit schijnbaar verloren en volstrekt onderworpen positie onverwacht terug te vechten en met een belachelijke miljoeneneis op de proppen te komen, omdat haar leven dan weliswaar helemaal niet ten einde loopt maar wel geruïneerd zou zijn. Dan ben je toch doodziek! Ze speelt kortom door, terecht of onterecht. En wij staan aan de kant en wachten angstig op de volgende loopings.

Intussen heeft Singh Varma zich opgewerkt tot het epicentrum van een typisch Nederlandse twijfel omtrent persoonlijkheidsstoornissen: zijn gestoorden slecht of zijn ze ziek? Moeten we medelijden hebben met de junk of is het zijn eigen schuld? Laten we zwervers lopen of pakken we ze op?

En nog iets wat de zomerdoden ons dit jaar inpeperen: eerst Herman Brood die zich jarenlang kapotslikte om daarna als een volksheld van het dak te springen, toen Sylvia Millecam die blind de medische stand in de wind sloeg en naar het kruidenvrouwtje liep, en dan nu Singh Varma die op haar sterfbed opeens kiekeboe roept. Onbesproken sterven of overleven is er niet meer bij. Het heeft er alle schijn van dat Big Brother nu ook buiten de televisie om een chronische kwaal aan het worden is: we moeten er voortdurend iets van vinden, kiezen, onze stem uitbrengen. Geen twijfel mogelijk: ook ik ben besmet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden