Schouten

Teneinde South-Carolina als een van de laatste aan mijn collectie Amerikaanse staten toe te voegen, reed ik afgelopen najaar speciaal een paar honderd kilometer om. Een staat met orkanen, doodstraf, 'Bible- belt' en misschien hangt het allemaal wel samen. Ik belandde in het grimmig klinkende Spartanburg. Op het eerste gezicht lijken alle Amerikaanse plaatsen op elkaar: zelfde downtowns, zelfde winkelcentra, zelfde lui. De verschillen zijn voor kenners. Het motel mocht dan wel Sun Studio's heten maar werd bewaakt door een knorrige puber die zonder me aan te kijken de sleutel gaf. Alles leek zich volgens universele motelwetten te gaan voltrekken, tot een bezoek aan het toilet. Daar bleek de spoelknop in plaats van het vuil weg te werken een ongewenste verzameling van mijn voorgangers op te roepen. Nóg maar eens gedrukt om te zien of ik me niet vergist had: nóg meer mest.

Rob Schouten

Tijd om te gaan klagen. Misschien moest er een loodgieter komen, kreeg ik een andere kamer. Maar nee, het meisje gaf die buitenlandse zeurkous een ontstopper mee en als het niet lukte was er altijd nog een WC op de gang beneden. Dan kreeg ik toch zeker wel korting vanwege het ongemak, een extra nacht? Hoe haalde ik het in mijn hoofd. Niet in South-Carolina.

Deze irrelevante ervaring spoelde door mij heen, terwijl ik de presidentskandidaten Bush en McCain in South-Carolina in de weer zag. Zij zouden me begrijpen, mijn pleeprobleem was ook hun zorg. Amerika is, politiek gesproken, een volstrekt klantvriendelijk land en de staat ligt er op straat. Niet het tactische verbloemen van Kok of het afstandelijke gedraai van onze kamerleden, maar vlees en bloed en stoelgang. Een land waar Jan en Piet, die het beter denken te weten, het dan maar eens moeten laten zien. Niet toevallig is ex-bokser en opper-populist Jesse Ventura er gouverneur van 's lands meest verlichte staat Minnesota. Bijgenaamd 'the Body'. Het land waar dat kan is het machtigste en rijkste ter wereld. Vandaar dus dat verkiezingen daar mij steeds aan benedenmodale activiteiten doen denken. Het is nu eenmaal een kwestie van goed mikken tijdens het mestwerpen. Van mensen als Haider kijken ze dan ook niet op, die heten er Alan Keyes of Pat Buchanan, zeggen de vreselijkste dingen, en doen gewoon mee. Verbazingwekkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden