Schouten

Een juwelenroof. Zelfs het journaal stond ervan te kijken en meldde dat Nederland nu een beetje op Hollywood leek, kennelijk het hoogste wat een klein land als het onze kan bereiken. Om een of andere reden leek het bericht zelfs een welkome afleiding van het echte grote-mensennieuws over Irak of Noord-Korea.

De directeur van het Museon stond er hoofdschuddend maar zeker niet wanhopig en terneergeslagen bij en de juweliersvertegenwoordiger, die was ingehuurd om het allemaal heel erg onbegrijpelijk te vinden, kon zelfs een lichte glimlach niet onderdrukken, want voor de uitstraling van de diamant was zo'n spectaculaire roof niet verkeerd: diefstal is het mooiste compliment dat je een ding kunt maken. De juwelendief zelf heeft iets van een romantische held. Vandaar ook dat prompt Dennis van der P. in beeld kwam, die een paar jaar geleden bij Gassan wat juwelen in een magnetron naar huis had meegenomen, en die nu gretig vertelde hoe hij dat precies had gedaan.

Het zou me niet verbazen als psychiaters bij veel Nederlanders ergens achter een hersenschorsje een onderdrukt verlangen zouden aantreffen om ooit zo'n greep in de schatkist te doen. Eén keer maar en je leven is geslaagd. Juwelendieven behoren tot de hogeschool van de inbrekerswereld. Zo leren we het althans van de film en uit de boeken. Mijn introductie tot het verschijnsel was het jongensboek 'Biggles als juwelendief'. De titel zegt het al: ook een nobel mens kan het worden. En zo zie je bijvoorbeeld in de film 'Diamonds for Breakfast' Marcello Mas troianni charmant rondlopen; want een juwelendief, dat is een man van de wereld, iemand die aanzit aan de fijnste dinertjes, omringd door de mooiste vrouwen. In de kinderserie 'Pipo' traden de juwelendieven Snuf en Snuifje op, altijd op zoek naar mooie glimmertjes (pppparels, Snuitje!) maar je zag dat het ze nooit zou lukken, ze misten de innerlijke en uiterlijke verfijning. Een van de twee had zelfs een ooglapje, wat natuurlijk het zicht op het verschil tussen modale en kostbare juwelen ernstig belemmert.

Toevalligerwijs zag ik het nieuws van de roof uit het Museon op de Franse zender TV5, waar ze ietwat verbaasd deden dat Nederland zoveel moois bezat. En voor het eerst in lange tijd was Nederland eventjes Monaco en James Bond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden