Schouten

Prinsjesdag brachten we dit jaar door in Death Valley. Dieptepunt van Amerika. Geografisch gesproken dan, hier en daar zitten we honderd meter beneden zeeniveau. Het is niet eenvoudig om op deze plek aan prinsjesdag te doen.

Je hebt het gevoel op de maan te zijn, het enige wat ontbreekt is de aarde heel ver weg in de ruimte, als een asfaltpropje. Maar een zon hebben ze hier wel en wat voor een. Het is vierenveertig graden, het dak van de auto moet dicht, anders verschroeien we. Misschien komt er straks een bui maar die zal vermoedelijk aanvoelen als zwavelregen.

Haagse zeden lijken verder weg en irrelevanter dan ooit, het is bijna niet doenlijk om je in deze barre, onmenselijke wereld iets van de troonzaal voor te stellen. Of misschien zouden ze een of andere rots hier zo kunnen noemen, 'de troonzaal', in een menselijke poging om dit oerlandschap, van de eerste dag van de schepping lijkt het, toch nog enigszins begrijpelijk te houden. We zijn gearriveerd bij 'Dante's view' en kijken uit over de valleien 'Badwater' en 'Furnace Creek Ranch'. Ik had ze bijna onaards genoemd maar ze zijn juist zeer aards, in de meest naakte betekenis van het woord, zelfs geen boom groeit hier, het is alleen maar rotsen en zoutgletschers.

Hoe zou Balkenende het doen? Keurig vermoedelijk, zonder enig spektakel, een beetje alsof de wereld eigenlijk aan hem voorbijgaat. Na lang cirkelen strijkt er een kraai naast de auto neer, een toepasselijke vogel in deze wereld. Je wordt haast onpasselijk van de hitte. Reizigers die het nog bonter maken dan wij en die hier met een rugzak willen rondtrekken wordt aangeraden dikke sokken aan te trekken, niet vanwege de kou maar omdat de grond hier tegen de honderd graden kan worden.

Zou de bede al terug zijn in de troonrede? Death Valley is van vóór het sociaal contract, de Staat heeft er geen vat op, kan alleen wat bibberige richtingaanwijzers neerzetten. Kom, we gaan naar de 'Devil's Golf Course', een zoutvlakte waar het gesneeuwd lijkt te hebben. Zo moet de mens het zich maar voorstellen in zijn miezerige verbeelding, een golfspelende Satan.

Wat voor hoed zou Jorritsma dit jaar dragen? Jorritsma, zit die nog in de Tweede Kamer? Nou, Jeltje dan. 'De nieuwe regering'. Hier, in Death Valley verandert al eeuwen niets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden