Schouten

De televisie-uitzendingen van het National Geographic Channel behoren tot de grootste aanwinsten op het net. Geen kinderachtig wauwelende leeuwen en konijntjes die iets verbazends doen of antilopen die weghollen onder een commentaarstem uit een 'lollige' home-video, maar rustige, zakelijke verslaggeving uit de natuur, uur na uur. Eigenlijk zou je na afloop van iedere sessie voor de tv steeds een halfuurtje moeten bijkomen bij National Geographic om al die hopeloos bedachte dingen weer in hun natuurlijke proporties te zien.

Zo kun je er bijvoorbeeld van leren dat volkeren veel meer van de natuur opsteken dan individuen. Onder dieren die in stamverband leven telt individualiteit niet en wie er eigen ideeën op na houdt of zich tegen de officiële leer verzet wordt verstoten. Heel educatief. Zodra er een heleboel mensen bij elkaar komen, zie je hetzelfde: ze krijgen allengs een gezamenlijke mening. Een mooi voorbeeld daarvan is het anti-Duitse sentiment in Nederland. Nederlanders houden niet van Duitsers. De Duitser begrijpt daar niks van en wil het zelfs niet geloven. Niet alleen vindt hij de Nederlanders juist leuk maar hij heeft ook talloze Nederlandse vrienden die het tegendeel bewijzen. En zo is het: het Nederlandse volk kan het Duitse niet lijden, maar voor losse individuen geldt die afkeer vaak veel minder want die voelen zich niet langer gebonden aan natuurwetten. Momenteel lopen we tegen zo'n brokje atavistische natuurvorming in Italië aan. U merkt daar natuurlijk niks van als u een pizza gaat eten of mededogen met Marco Pantani hebt, maar het Italiaanse volk bouwt de laatste tijd van hogerhand een aardige hekel aan het Nederlandse op. Keer op keer beledigen we de natie kennelijk: eerst Zalm met z'n onderschatting van de Italiaanse lire, daarna de KLM die het opeens niet meer met Alitalia wilde doen en nu die Italiaanse cameralui die we als beesten hebben behandeld.

En de Nederlander snapt er, net als de Duitser, niks van. Mooi land toch, Italië. Wat lopen ze daar nou te overdrijven, ach het zal het warme bloed wel wezen! Maar ongemerkt doet de natuur haar werk en drijft de Italiaanse stam op een hoop bij elkaar, tegen de Nederlandse stam. En moet u straks uitleggen dat u leuke Italiaanse vrienden hebt en van Albinoni houdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden