Schouderklop van Hendrikse voor De Fijter

Op een boerenerf in de buurt van Swifterband blaft een grote hond naar een groepje passerende wandelaars. Een van hen is Gerrit de Fijter, oud-synodepreses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Naast hem loopt Klaas Hendrikse, de ’atheïstische dominee’ uit Zeeland.

Dat lijkt bijna te mooi om waar te zijn: Hendrikse schreef in 2007 een omstreden boek over zijn idee dat God niet ’bestaat’ maar ’gebeurt’. De Fijter vond dat voor iemand met zulke ideeën geen plaats was in de PKN. De twee hebben sindsdien niet met elkaar gesproken.

De Fijter wijst naar de blaffende hond. „Kijk eens Klaas”, zegt hij. „Ik blaf wel maar ik bijt niet.”

Precies die woorden mailde Hendrikse deze week aan De Fijter, toen bekend werd dat zij allebei gisteren een etappe zouden lopen van het Pionierspad, als ’tochtgenoot’ van de twitterende pastor Boele Ytsma. Het is toeval, bezweert Ytsma, ook had hij al eerder voorgesteld dat Hendrikse en De Fijter elkaar maar weer eens de hand moesten schudden.

Op de mail van Hendrikse antwoordde De Fijter: „My name is the fighter but I am a man of peace. Ik ben bereid om elkaar in het gezicht en in de ogen te kijken.”

Ytsma en zijn tochtgenoten maken zich op voor de wandeling van veertien kilometer door de Flevopolder. Klaas Hendrikse en zijn vrouw Dea maken kennis met de wandelaars. Daar is ook Gerrit de Fijter, met wandelstok. Hij zal meelopen tot het eerste rustpunt van de etappe. Hij schudt Hendrikse hartelijk de hand, maar de twee laten elkaar verder met rust.

Boele Ytsma knoopt een gesprek aan met De Fijter. „De kerk zou niet gedefinieerd moeten worden door grenzen”, zegt hij, „maar door het hart.’’

Naast Klaas Hendrikse loopt zijn vrouw Dea. Ze zegt opeens: „We moeten wel af en toe van gesprekspartner wisselen.” De atheïstische dominee houdt zijn pas in, en bijna botst De Fijter tegen hem op. „Ha Klaas”, zegt hij. „Hoe is het?” Hendrikse beantwoordt De Fijters begroeting met een schouderklop.

Algauw ontspint zich een gesprek tussen de twee. Eerst wat grapjes over en weer, maar daarna wordt de discussie fel. „Waar haal je het lef vandaan om jezelf een atheïstische dominee te noemen?”, vraagt De Fijter. „Zo maak je mensen kapot.”

Hendrikse: „Ik ben een dissident die rammelt aan de deuren van de kerk. En ik sta niet in mijn eentje te rammelen.’’

De groep tochtgenoten houdt stil. Iedereen luistert naar het verbale gepingpong van de bevlogen oud-synodepreses en de gepassioneerde atheïstische predikant. Er wordt driftig geknikt. Dan zegt een van de wandelaars: „Zullen we weer verder lopen? Dit is een verhaal dat nooit ophoudt.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden