Schotten trekken zich niets aan van de ongeschreven regels in het Lagerhuis

TIM DE WIT

De gigantische verkiezingswinst voor de Schotse onafhankelijkheidspartij sloeg in als een bom in de Britse politiek. De partij klom op 7 mei van zes naar 56 zetels in het Lagerhuis; nooit eerder waren de Schotse nationalisten zo groot in het Britse parlement. En al die nieuwe parlementsleden zorgen voor rumoer in Westminster.

"Kunt u alstublieft wat respect tonen voor de tradities", deelde speaker John Bercow bij het eerste debat na de verkiezingen direct de eerste vermaning uit. Leden van de SNP begonnen namelijk te klappen nadat hun fractievoorzitter Angus Robertson zich verweerde in het debat. "De afspraak dat hier niet geklapt wordt is al eeuwenoud en altijd gerespecteerd. Ik zou het zeer op prijs stellen als alle parlementsleden zich daaraan houden", sneerde Bercow.

Maar daar bleef het niet bij. Het Lagerhuis is al sinds zijn oprichting ingericht als een echt tweepartijenparlement. Rechts van de speaker zitten de Conservatieven en links zit Labour. De SNP is op veel punten nog progressiever dan Labour dus lag het voor de hand dat de Schotse parlementsleden hun plek op de bankjes aan de Labour-kant zouden innemen.

Alleen eiste Labour wel het recht op dat de voorste rij in zijn geheel in handen zou blijven van de Britse sociaal-democraten. Officiële regels over wie waar zit, zijn er weinig in het Lagerhuis. Wel een hoop ongeschreven regels, maar daar lijken de Schotten zich niks van aan te trekken. Die vinden namelijk ook dat ze op de voorste rij thuishoren. En dus is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Labour-kandidaten staan op drukke dagen al om 6 uur 's ochtends voor de deur van het House of Commons om hun plek op de voorste rij veilig te stellen.

De bekendste van allemaal is de nestor van het Lagerhuis, Labour-lid Dennis Skinner, die al sinds 1970 parlementslid is. Hij zit al 45 jaar op de voorste rij en weigert die rij te delen met de SNP. Skinner (83) staat daarom elke ochtend al ruim voor de deuren opengaan te trappelen om zijn plek te claimen. "Die Schotten staan er echt niet om 6 uur, dus zo houd ik gewoon mijn eigen plek", zei Skinner.

De SNP is nu al enkele weken in gesprek met de top van de Labour-partij om een oplossing te vinden. De Schotten vinden dat ze met 56 zetels als derde partij van het land recht hebben op een vooraanstaande plek in het parlement. Maar in die gesprekken zit nog nauwelijks beweging. Want Dennis Skinner en de zijnen gaan hun plek nooit vrijwillig afstaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden