Schotse premier wil per se referendum over afsplitsing

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Schotse premier Nicola Sturgeon ligt nog steeds op ramkoers. Ze wil hoe dan ook een nieuw referendum uitschrijven waarin de Schotten kunnen kiezen voor een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk, afkerig als ze zijn van de naderende Brexit.

Op het congres van haar Schotse Nationale Partij herhaalde ze dit weekend dat de Britse premier Theresa May toestemming moet geven voor zo'n stembusgang, anders zou er 'onherstelbare schade' ontstaan aan de constitutionele structuur van het land ¿ een verbond van gelijkwaardige regio's.

Sturgeons zelfbewuste houding bewoog de partijleden tot juichen, klappen en trappelen. Wat ook goed viel, was haar oproep aan Britten in Engeland om in Schotland te komen wonen en werken als ze de Brexit afkeuren. "We zitten hier nog lang niet vol.", riep ze. "Als je net zo ontzet bent als wij over het pad dat Westminster is ingeslagen, voeg je dan bij ons!"

Woensdag hoopt Sturgeon in het Schotse parlement steun te krijgen voor een officieel verzoek voor een nieuw afscheidingsreferendum. Die steun komt er zeker. Het gaat alleen nog over de vraag wanneer het referendum moet worden gehouden. Sturgeon hintte eerder op de periode tussen de herfst 2018 en voorjaar 2019. Maar May vindt dat te vroeg. Zij wil eerst de Brexit-onderhandelingen voltooien; de dreiging van een Schots vertrek zou haar positie in Brussel ondermijnen.

Sturgeon deed gisteren water bij de wijn. Er valt met haar te praten over uitstel, zei ze. Het referendum kan ook best kort ná het voorjaar van 2019. Als het maar vóór de Brexit zelf is, want Sturgeon wil voorkomen dat Schotland wordt losgerukt uit de EU.

Overigens wil op dit moment 56 procent van de Schotten liever in het Verenigd Koninkrijk blijven, net zoveel als bij het verloren referendum uit 2014.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden