SCHOTLAND

Aantal clubs: 6 148 Geregistreerde voetballers: 140 300

MATTY VERKAMMAN

Geplaatst voor EK-eindronde: 1992 EK-kwalificatietoernooi 1992-1994:

Finland-Schotland 0-2 (Shearer, Collins), Schotland-Far Oer Eilanden 5-1 (McGinlay 2, Collins 2, Booth), Schotland-Rusland 1-1 (Booth), Griekenland-Schotland 1-0, Rusland-Schotland 0-0, San Marino-Schotland 0-2 (Collins, Calderwood), Far Oer Eilanden-Schotland 0-2, (McKinlay, McGinlay), Schotland-Griekenland 1-0 (McCoist), Schotland-Finland 1-0 (Booth), Schotland-San Marino 5-0 Jess, Booth, McCoist, Nevin, eigen doel)

Op het EK van 1992 begon Oranje ook tegen de Schotten. Sindsdien is er meer bij het Nederlands elftal dan bij de Schotse ploeg veranderd. Dennis Bergkamp werd op 12 juni 1992 in Gothenburg de matchwinner. Hij is meteen ook de enige speler die dat Nederlands elftal van toen ook nu nog te bieden heeft. Van het Schotse team dat in Zweden enkele keren dicht bij een doelpunt was, behoren Goram, Ferguson, McCall, McStay, McAllister en zelfs de oude McCoist nog tot de kandidaten.

De razendpopulaire doelpuntenmachine Ally McCoist kwam in de slotperiode van het kwalificatietoernooi pas weer in de ploeg. De man die voor Glasgow Rangers al meer dan driehonderd doelpunten maakte, was met name in het cruciale duel met Griekenland de gevierde speler. Als invaller voor Shearer stond hij net een minuut in het veld, toen hij het enige doelpunt maakte. In de afsluitende wedstrijd tegen San Marino mocht McCoist ook weer invallen en toen scoorde hij opnieuw.

Coach Craig Brown heeft het niet eenvoudig. De man wisselde in deze EK-reeks net zo makkelijk van spelers als van ondergoed. In de serie tegen Finland, de Far Oer, Rusland, San Marino en Griekenland zette hij niet minder dan 29 spelers in. “En nog staat er geen elftal”, menen de critici. Die houding zal wel veranderen. Want zo gaat het altijd met de Schotten: is plaatsing eenmaal een feit, dan ontstaat een gevoel van patriottisme, dat bijna uniek is. In de praktijk van de toernooien, zijn de Schotten er ware kampioenen in al na de eerste ronde huiswaarts te moeten keren. Niet zelden gebeurt dat op de krapste manier; bij voorkeur op basis van een ongunstig doelsaldo.

Craig Brown ontvangt uitgerekend deze week Rinus Michels voor een aantal adviezen. Dat Hollandse bezoek onderstreept het respect van de Britten voor het Nederlandse voetbal. In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers, heeft Brown tegenwoordig een voorkeur voor spelers die uitkomen in de Schotse competitie. Acht spelers werden in de kwalificatie zes of meer keren opgesteld: Leighton, McKimmie, Calderwood, Boyd, McLaren, Hendry, McAllister en Collins. De basisformatie is met enige fantasie aan te geven als: Leighton (Hibernian), McKimmie (Aberdeen), Calderwood (Tottenham Hotspur), Hendry (Blackburn Rovers), Boyd (Celtic), McLaren (Hearts) McAllister (Leeds United), Collins (Celtic), McCall (Glasgow Rangers), Ferguson (Everton), McCoist (Glasgow Rangers).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden