SCHOTLAND - MAROKKO 0 - 3

SAINT-ETIENNE - Op de dag dat de ontembare leeuwen van Kameroen werden uitgeschakeld, maakten ook de leeuwen van de Atlas de sprong naar de achtste finales niet. Marokko won weliswaar met 3-0 van Schotland, maar die overwinning was niet voldoende voor een plaats bij beste zestien landen van de wereld. Niet Marokko maar Noorwegen, dat door een Amerikaans cadeautje verrassend met 1-2 won van Brazilië, speelt zaterdag tegen Italië voor een plaats bij de laatste acht.

FRED BUDDENBERG

Marokko voetbalde op alle fronten beter dan de ontluisterend zwakke Schotten. De Afrikanen hadden meer techniek in huis, toonden veel meer overzicht en ook de linies sloten beter aan. Die overmacht resulteerde na ruim twintig minuten in de verdiende 1-0. Salaheddine Bassir had een beter oog voor de bal dan de Schotse aanvoerder Colin Hendry en liet doelman Jim Leighton kansloos. De aanvaller, die deze zomer werd ingelijfd door het Spaanse Deportivo la Coruna, maakte in de slotfase ook de 3-0. Bij de 2-0, door Abdeljilil Hadda ging Leighton weer eens in de fout. Hij stompte de bal zelf in het doel.

Nooit eerder behaalde Marokko een zo ruime overwinning op een WK. Sterker nog, het was pas de tweede winst van de Afrikanen op het hoogste mondiale platform. In 1986 haalden zij de tweede ronde door een 3-1 zege op Portugal. Vier jaar geleden beleefde Marokko een afgang in de Verenigde Staten. Na de nederlagen tegen België, Saoedi-Arabië en Nederland, werd het roer voor honderd procent omgegegooid. Generaal Hosni Benslimane benoemde zichzelf tot hoofd van de bond en voerde op beperkte schaal het (semi)professionalisme in. De aanstelling van de Fransman Henri Michel paste in dat beeld en onder hem werd de weg naar boven ingeslagen.

De spelers zwermden uit over Europa maar een probleem voor Michel was dat de meeste van hen bij hun nieuwe werkgevers geen vaste plaats wisten te bemachtigen. In het basisteam van gisteren stonden maar drie spelers die hun brood in eigen land verdienen. Toch slaagde Michel erin een hechte ploeg te smeden van allemaal technisch vaardige jongens. De wil om te winnen was gisteravond groter dan de doorgaans tot de laatste snik vechtende Schotten, die bij winst voor het eerst tot de volgende ronde op een WK waren doorgedrongen. Terwijl zij na het laatste fluitsignaal door hun trouwe fans werden toegezongen, lieten de spelers van Marokko op het veld de emoties de vrije loop. Zo'n mooie overwinning en toch uitgeschakeld, het was ook om te huilen.

Met de uitschakeling van Schotland verdwijnen de rode pruik, de kilt en de doedelzak uit het straatbeeld in Frankrijk. In het Stade Geoffroy-Guichard in St-Etienne werden de Schotten weer massaal gesteund door de trouwste voetbalsupporters van Europa. Here we go, here we go zongen de fans en ja hoor, daar gingen de Schotten weer. Acht keer plaatste Schotland zich voor de eindronde van het wereldkampioenschap en acht keer kwam het land niet verder dan de eerste ronde. En in de meeste gevallen viel het doek voor de Schotten op een bijzonder schlemielige wijze.

Driemaal verdween Schotland door een te slecht doelsaldo uit het mondiale toernooi, in 1974, '78 en '82. Dat overkwam de voetballers ook tijdens het EK van 1996.

De Schotse coach Craig Brown zal met een nieuwe generatie in 2002 weer moeten proberen om eindelijks eens door te stoten naar tot de tweede klas van het WK. Brown heeft zelf al een contract tot en met de mondiale titelstrijd in Zuid-Korea en Japan, maar de meeste spelers van de eeuwige zittenblijvers zullen er dan niet bij zijn. Van de zes basisspelers die de coach gisteren het veld instuurde, waren er zes de dertig al reeds gepasseerd. Met Jim Leighton als absolute senior; de doelman wordt volgende maand veertig.

Leighton mocht het zich gisteren aanrekenen dat Schotland al snel met een kansloze missie bezig was. Aan de eerste en derde goal van Marokko, allebei van Bassir, kon de grabbelaar van Aberdeen niet veel doen. De Afrikaanse 2-0 vormde echter een regelrechte blunder. Het schot van Hadda was absoluut houdbaar, maar de bal stuiterde via de vuisten van Leighton tegen het plafond van het doel. Schotland moest daarna twee keer scoren en het maken van doelpunten is een kunst die de Schotten helemaal niet verstaan. Gisteren kregen ze niet eens een kans op een treffer.

In de openingswedstrijd tegen Brazilië schoot John Collins raak van de elfmeterstip, voordat Tommy Boyd in de slotfase zijn eigen keeper passeerde. Dat eigen doelpunt was typerend voor de Schotse onmacht en luidde het zoveelste WK-drama in. Tegen Noorwegen (1-1) scoorde Craig Burley. Deze speler van Celtic kon het echec tegen de op alle fronten beter spelende Afrikanen niet verkroppen. Bijna meteen na de 2-0 trapte hij uit pure frustratie Bassir gemeen tegen de enkel, Die fout leverde Burler terecht de rode kaart op. Voor hem kwam er 37 minuten eerder een einde aan de Schotse lijdensweg dan voor zijn ploeterende landgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden