'Schorsing van Rusland is pure politiek'
Russische sporters en hun coaches noemen de schorsing van hun land voor de Winterspelen 'pure politiek'. Vanuit het Kremlin blijft het ondertussen stil.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte gisteren bekend dat alleen Russen die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, onder neutrale vlag mogen meedoen aan de komende Winterspelen, die in februari in Pyeongchang gehouden worden.
De schorsing is het gevolg van een 'niet eerder vertoonde systematische manipulatie' van het antidopingsysteem in Rusland. Tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji werd volgens het IOC op grote schaal gemanipuleerd met dopingtesten van Russische atleten.
Een speciale commissie gaat de komende tijd bepalen welke Russische sporters wél naar Pyeonchang mogen. Voor deelnemende Russische atleten die een gouden medaille winnen, wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne klinken in plaats van de Russische vlag en het Russische volkslied.
De straf van het IOC is bij veel Russische sporters en hun coaches in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik beschouw de beslissing van het IOC als onprofessioneel", zegt voorzitter Dmitry Svishchev van de Russische curlingbond. "Ik ben ervan overtuigd dat dit besluit onder grote druk is genomen. Iemand wil dat Rusland niet deelneemt aan de Spelen. Beslissingen als deze moeten gemaakt worden op basis van serieus bewijs. Dat bewijs heeft het IOC niet."
IJshockeyer Ilya Kovalchuk zegt dat hij de straf al had zien aankomen, maar hoopt toch met de Russische ijshockeyploeg af te reizen naar Pyeongchang. "Een weigering zou betekenen dat we toegeven. We begrijpen allemaal dat de beslissing van het IOC pure politiek is. Het was duidelijk dat dit zou gebeuren. Maar als Russische atleten naar Pyeongchang gaan, dan is dat goed voor de eenheid van het land. Wie schoon is, moet gaan. Voor veel sporters is het hun laatste kans om deel te nemen aan een olympisch toernooi."
'Eigen regels herschreven'
De Russische sportkrant Sport Express schrijft woensdag niets te snappen van de schorsing. "Het IOC heeft een nooit eerder vertoonde beslissing genomen en zijn eigen regels herschreven. Nog nooit is een nationaal olympisch comité wegens een dopinggeval geschorst. Nog nooit zijn bij Olympische Spelen sporters met de status 'olympische atleten uit een of ander land' aangetreden. Er waren vluchtelingen, neutrale atleten, maar deze benaming is nieuw."
De krant Kommersant is vooral benieuwd hoe de Russische regering zal reageren op de beslissing van het IOC. "Het IOC heeft een van de zwaarst mogelijke straffen, maar niet de allerzwaarste straf, uitgesproken. We moeten in spanning afwachten wie er welkom zijn in Pyeongchang en of onze regering toestaat dat de sporters die welkom zijn aantreden zonder nationale symbolen. Eerder heeft de regering gezegd dat bij zo'n besluit van het IOC Rusland helemaal niet aan de Spelen zal deelnemen."
Woensdag hoeft de krant echter nog geen reactie uit het Kremlin te verwachten, maakte woordvoerder Dmitri Peskov bekend. "We moeten nu niet emotioneel reageren en de besluiten van het IOC wat ons land aangaat serieus bestuderen voordat we een oordeel vellen. We herhalen nogmaals dat het een ernstige zaak is, die een nauwkeurige analyse vereist."
Gisteren werd gesuggereerd dat de Russische president van plan is de Winterspelen in het geheel te boycotten. Als dat gebeurt, dan gaan er helemaal geen Russische sporters naar Pyeongchang.
Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Maria Zacharova, wilde tijdens een persconferentie wel kwijt dat de beslissing van het IOC volgens haar deel is van een grotere campagne tegen het land. Ze zei dat tegenstanders van Rusland er niet in zijn geslaagd Rusland met boycots economisch en politiek te isoleren. Daarom is volgens Zacharova de focus nu verplaatst naar sport.
Russen stappen naar sporttribunaal
22 wintersporters uit Rusland die vanwege hun dopingverleden sowieso geschorst zijn voor de Winterspelen stappen naar het internationale sporttribunaal CAS.
Onder hen zijn onder andere de Olympisch kampioenen Aleksander Zoekbov en Dmitri Troenenkov (beiden bobslee), Alexander Legkov (langlaufen) en Aleksander Tretiakov (skeleton).
Geen invloed op WK-voetbal
De beslissing van het IOC om Rusland te weren van de Winterspelen in Pyeongchang en Vitali Moetko voor het leven te schorsen is volgens de FIFA niet van invloed op de voorbereidingen op het WK-voetbal. Moetko is niet alleen vicepremier en oud-minister van Sport van zijn land. Hij geeft ook leiding aan het organisatiecomité voor het WK van volgend jaar in Rusland.
"Deze beslissing heeft geen invloed op de voorbereidingen voor het WK omdat we blijven werken om het best mogelijke evenement te houden", laat de voetbalbond weten. "Met betrekking tot mogelijke disciplinaire of ethische kwesties van personen is het aan de betreffende lichamen van de FIFA te evalueren."
Moetko is voor het leven geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het door de staat gesteunde dopingsysteem in Rusland. Ook veel Russische voetballers zouden ongeoorloofde middelen gebruiken.
Lees ook: Geen Rusland, wel Russen op Winterspelen