Schorsing studentenvereniging Groningen na 'slet-van-de-zomer-bokaal'

Roeivereniging Aegir in Groningen Beeld Screenshot Facebook Aegir
Roeivereniging Aegir in GroningenBeeld Screenshot Facebook Aegir

Een jaar na de bangalijsten duikt bij een subvereniging van de Groningse studentenvereniging Vindicat een seksistische column op waarin een 'slet-van-de-zomer-bokaal' wordt uitgereikt.

Rianne Oosterom

De Groningse roeivereniging Aegir heeft twee leden geschorst na een seksistische column in verenigingsblad De Ster. In het artikel wordt de ‘slet van de zomer’ beschreven op een manier die ‘beneden alle peil is en richting onze vrouwelijke leden zwaar beledigend’, aldus het bestuur. Dat is onacceptabel, laat praeses Sándor Kruse weten. “Wij nemen dit hoog op.”

Aegir is een subvereniging van Vindicat, het corps dat een jaar geleden in het nieuws kwam omdat een bangalijst inclusief telefoonnummers op internet circuleerde. De column is voor Vindicat aanleiding Aegir te schorsen. Kruse betreurt dat, maar begrijpt het ook ‘gelet op de eerdere maatschappelijke ophef en discussie rondom seksisme in het studentenleven’.

De ophef rond de column in De Ster ontstond toen het Groningse stadsblad Sikkom zondag de integrale tekst op haar website publiceerde. “De vrouw die er met de Slet van de Zomer Bokaal vandoor gaat is een jong hertje dat afgelopen jaar de oceaan is overgestoken om onze G.S.R. te betreden,” luidt een passage.

'Iets nieuws'

De vrouw werd aangeduid met haar initialen en het jaartal dat zij lid werd. Praeses Kruse wil niet kwijt of het kiezen van een ‘zomerslet’ een jaarlijks terugkerende praktijk is in het verenigingsblad. “Naar mijn inziens is dit iets nieuws. Ik wil hier noch bevestiging noch uitsluitsel over geven.” De vereniging geeft aan gesprekken te voeren met alle leden om herhaling te voorkomen.

“Bij Aegir moet iedereen zich prettig en veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van de roeisport en andere verenigingsactiviteiten,” aldus Kruse. “Voor seksisme is geen plaats binnen onze mooie roeivereniging.” De geschorste leden – de auteur van het stuk en de verantwoordelijke eindredacteur – mogen daarom een jaar lang op geen enkele wijze betrokken zijn bij de vereniging.

Moedervereniging Vindicat laat weten ‘geschokt’ te zijn door de seksistische column. “Aegir is opgericht door Vindicat-leden en is uitgegroeid tot een eigen vereniging. Wel opereert zij onder onze vlag. Leden moeten zich daarom ook aan onze normen en waarden conformeren”, zegt Vindicat-voorzitter Stijn Derksen.

De schorsing houdt in dat Aegir een jaar lang geen gebruik mag maken van de sociëteit van Vindicat. Ook zijn leden niet welkom op feestjes die Vindicat organiseert voor zusterverenigingen. “Aan het einde van het jaar zullen wij beoordelen of de gewenste cultuurverandering is bewerkstelligd en de schorsing kan worden opgeheven”, aldus Derksen.

De bangalijst waarin vrouwen op hun seksuele vaardigheden werden beoordeeld was destijds reden om dertien Vindicaters te schorsen. De gemeente Groningen, de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit volgen de verrichtingen van het studentencorps sinds een jaar nauwlettend, mede door geweldsincidenten tijdens de ontgroeningsrituelen.

De vereniging moet zich aan een gedragscode houden. Als dat niet lukt, verliest ze haar accreditatie en daarmee haar financiering. De Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool hebben besloten dat Aegir niet welkom is bij de openingsceremonie van het academisch jaar vandaag en bij de opening van het studiejaar morgen.

Lees ook: Studentencorps Vindicat schorst makers 'bangalijst'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden