Schorsing Boiten / 'Pim beloofde hem rehabilitatie'

AMSTERDAM - Ze waren er al bang voor, de grondleggers van de Lijst Pim Fortuyn. Iemand met een extreem-rechts verleden bij de partij, dat zou koren op de molen zijn van Fortuyns tegenstanders. ,,In een tijd dat Pim toch al werd gedemoniseerd, konden we dat er niet bij hebben'', zegt mede-oprichter Peter Langendam.

Vandaar dat hij en de andere LPF'ers van het eerste uur aan Rien Boiten vroegen om tot aan de verkiezingen 'niet op de voorgrond te treden'. Boiten, oud-medewerker van een notaris, hielp hen met het stichten van de LPF. Maar tussen 1982 en 1987 was hij lid geweest van de extreem-rechtse Centrumpartij (CP).

Op 10 februari van dit jaar, de dag dat Fortuyn er bij Leefbaar Nederland uit werd gezet om zijn vergaande uitspraken over asielzoekers, stuurde Boiten een fax aan de later vermoorde politicus. Boiten stelde zijn vakkennis ter beschikking. Twee dagen later zat hij bij Fortuyn thuis.

,,Hij vertelde ons meteen van zijn verleden'', zegt Langendam. ,,Toen hebben we tegen hem gezegd: blijf jij maar thuis dingen voor ons doen. Pim beloofde dat hij Boiten na de verkiezingen zou rehabiliteren. Want waarom mag je in Nederland wel een extreem-links verleden hebben, maar niet bij een gewone democratische vereniging hebben gezeten?'' Boiten bleef, 'zoals zovelen', adviezen geven aan Fortuyn, weet Langendam. ,,Hij is niet dom.''

Inmiddels heeft de LPF Boiten als lid geschorst. Aanleiding is een reportage die 'Nova' dinsdagavond over hem uitzond.

,,Ik was actief lid van de Centrumpartij'', vertelt Boiten vanuit zijn woonplaats in Flevoland. ,,Maar ik was weg toen die club na 1986 echt extreem begon te worden.''

Jurrien 'Rien' Boiten, 46 en huisman, verhuisde in 1986 naar Den Haag toen de partij hem vroeg om daar lijsttrekker te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. In een Haagsche Courant uit die tijd staat dat de CP hem als 'een belangrijke vertegenwoordiger' beschouwde. Hij stond dat jaar ook vijfde op de lijst voor de Tweede Kamer. ,,Maar ik was geen kopstuk'', zegt hij nu. ,,Ik heb gefolderd, ook wel eens iets in het partijblad geschreven over de doodstraf. Niets aanstootgevends.''

Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka is het 'deels waar' dat de CP pas na 1986 radicaliseerde. De partij werd aanvankelijk opgericht als alternatief voor de rabiate Nederlandse Volksunie. ,,De Centrumpartij wilde rechts-extremisme met een stropdas'', zegt een woordvoerder van Kafka. Maar onderlinge ruzie leidde er in 1983 toe dat Hans Janmaat, toen nog Tweede-Kamerlid voor de CP, uit de partij werd gezet. Hij richtte de Centrumdemocraten op. De radicaalsten bleven bij de CP, stelt Kafka, maar het veelvuldig gebruik van nazi-symbolen begon pas begin jaren negentig. De CP, die inmiddels CP'86 heette, werd in 1998 verboden.

Jeroen Bosch van de Anti Fascistische Aktie zei in 'Nova' dat Boiten op internet schreef 'alle asielzoekers het land te willen uitzetten'. Hij doelt mogelijk op een pleidooi van Boiten om een stuk land in Afrika aan te schaffen waar met ontwikkelingsgeld vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

,,De tien jaar nadat ik bij de CP was vertrokken, interesseerde de politiek me niet meer'', aldus Boiten. Vanaf 1998 groeide zijn belangstelling weer en liep hij diverse partijen af. Boiten tekende een ondersteuningslijst van de Nederlandse Middenstandspartij, een splinter die nergens kwam met de verkiezingen. Later had hij contact met Nederland Mobiel, dat zich vooral inzette voor de belangen van automobilisten. In die tijd kwam hij de naam Willem van der Velden tegen, het huidige LPF-kamerlid, die een tijd voorzitter was van Nederland Mobiel. Boiten probeerde vervolgens lid te worden van Leefbaar Nederland, maar werd geweigerd wegens zijn vroegere CP-lidmaatschap. Toen de Leefbaren Fortuyn eruit gooide, zocht hij die op.

Maandag stelde het LPF-kamerlid Van der Velden schriftelijke vragen aan de minister van financiën over de prijsstijgingen als gevolg van de euro. Boiten had ze voor hem opgesteld. Het waren de eerste kamervragen die hij maakte voor de LPF, zegt Boiten. Het zijn waarschijnlijk ook de laatste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden