Schorpioenvlieg spuugt voor vrouwen

Schorpioenvlieg (Jeanette Essink)

Zo vaak zie ik ze niet, maar jaarlijks toch wel een paar: schorpioenvliegen, een van de meest bezienswaardige vliegen die we hebben. Nee, geen vliegen. Ze vormen een aparte, stokoude orde. Wel ondergaan ze een volledige gedaanteverwisseling, net als kevers, vliegen, vlinders en libellen. Ze verpoppen zich. Hun larven houden het midden tussen een made en een rups.

Schorpioenvliegen vliegen traag en zitten vaak in de schaduw op lage planten in een vochtige omgeving. Ze zijn redelijk gemakkelijk te fotograferen. Ik zag een schorpioenvlieg in een spinnenweb zitten. Hij maakte een levendige indruk, dus wilde ik hem al redden, toen ik zag dat hij het prima naar zijn zin had. Hij at de in het web omgekomen insecten! Ik had mijn camera zowaar bij me, maar het waaide en het web wilde niet stil hangen voor de foto. Gelukkig stond Jeanette Essink een foto af.

Behalve dode insecten eten schorpioenvliegen ook honingdauw, de zoete en kleverige afscheiding van blad- of schildluizen. De oranjerode priktang die het mannetje angstaanjagend omhoog krult, gaf de soort zijn naam. Er zit echter geen angel in. Insectenboeken noemen hem daarom ’volstrekt ongevaarlijk’. Dat valt te bezien. Het insect gebruikt het werktuig namelijk bij de paring om tegenstribbelde vrouwen in bedwang te houden. Na de daad spuugt hij een bruine fluim voor haar neer. Dat lijkt grof, maar het vrouwtje drinkt het spul graag op. Je zou het kunnen zien als betaling voor bewezen diensten. Het goedje zal wel goed zijn voor de eivorming. Zoals het donkere, Ierse stoutbier goed zou zijn voor de productie van het zog van vrouwen. Die van dat bier in de stemming komen.

Schorpioenvlieg (Jeanette Essink)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden